Räkfrossebröd
Brödet stod ochså på min lott till grillkvällen och det blev det enkla och goda räkfrossebrödet.
Det här receptet är ursprungligen från båten Laponia´s räkfrossekvällar. Brödet ska ätas färskat. Redan dagen efter är det segt.
50 gr brödjäst
8 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 dl linfrön
1 kg vetemjöl
Smula ljästen, ta ljummet vattnet direkt från vattenkran. Rör ut jästen och vattnet i beredaren. Tillsätt salt, linfrön och mjöl. Låt beredaren arbetas degen 10 min och degen ska bli lös.
Häll över degen i en liten långpanna och ringla över lite olivolja. Jäs degen 45 min.
Pensla försiktigt degen med olivolja och strö rikligt med flingsalt över brödet.
Grädda i ugnen 200 grader, nästan 1 timme ( beror lite på hur det ser ut ).
Har du en varmluftsugn så går det snabbare ca 20-30 minuter.
Jag har köpt tre små långpannor i ett set och använder den största av dom. Använder man den i mellanstorlek blir det fina kanter som hänger över formen
skriven
Mums, vilket bra tips! Tackar!