Makadam
Kl.07:07.
Ett lass makadam.
Vakna.
Ja.


...åsså, en glimt av den nya rabatten!

Rotryckning

           rotrycktning


Ikväll kom nya hyresvärden och en traktor till våran gata. På 1,5 timmar hade dom tagit bort alla pilar ca 15 stycken, fyllt igen hålen och breddat våra uppfarter med en traktorskopas bredd.
Just nu ser det kalt och kallt ut. När jag satt på trappan efter dom åkt iväg....trodde jag för ett ögonblick att jag var i gamla Ryssland...typ...Murmansk.

Jag ska gräva en blomrabatt....färger...det måste hit färger!!!!

Måndag

Semestern borde vara över för en del företag idag, eller hur! Dax att lägga i en till växel i jobbsökandet.

ny-nya rabatten

         blomrabattSå där! "Kroken" är borta. Det blev en L-formad rabatt istället. Lycktan är flyttad och nu finns det plats för ännu fler blommor :-)


Justerat rabatten lite...

Det blev en liten justering på rabatten. "Kroken" är borta. Jag har breddat rabatten med ca 40 cm. Till vänster om den finns nu en liten rund rabatt där jag har planterat en liten rhododendron.

Lyckad grävarkväll

      blomrabatt,perenner

Fort var det gjort!
Tre glada blomintresserade tjejer slöt upp till min grävarkväll. Under eftermiddagen förberedde jag lite tapas, en italiensk paj, sallader och till det rosévin och röttvin. Det sitter inte fast för dom här tjejerna. Dom började gräva på en gång. Jag hann knappt med, så hade dom inte bra grävt ut mallen på rabatten utan även utökat rabatten. Dom såg att jag AMATÖREN hade måttat för litet. Tjopp, tjopp inga problem!
Just den här dagen hade jag flower-flow. I skogen finns gammal kompost som just den här dagen skottades fram av en traktor som var, just där, i skogen. Vi lade det i botten på rabatten. När vi åt maten kom den nya hyresvärden gående på tomten. Han berättar att pilarna på framsidan kommer att rotryckas redan nästa vecka. Grannarna längst ut har fått problem av sin pil vid huset. Rötter har kommit upp i avloppet. Vilken tajming med grävarkvällen!!!
Johanna och Malin hjälpen mej även plantera ut plantorna och lägga ut stenarna. Vi började kl 17:00 och var klar kring 23:00.
En sån här tjejfest kan jag verkligen rekommendera. Fort gick det och kul hade vi. :-)

Nykomling bland perennerna är ett äppelträd som jag köpt på Sinnenas trädgård, "Petra". Det blir ca 2 meter högt och ...så småningom ...blir det rödstrimmiga halvstora äpplen på det!Grävarkväll
Jag har hyrt lägenhet av kommunala Pitebo. Sen ungefär tre veckor tillbaka är lägeheten som jag och dom andra här på vägen bor i, sålt till en privatperson. Han har berättat att pilträden som står på framsidan ska ersättas med annat. Alltså kommer träden att tas bort. Det kan jag förstå. Pilars rötter går fram som stora maskar och "äter upp" en del saker...tex, rör under hus.
För två år sedan planterade jag en rabatt runt pilen. Troligtvis tas träden bort i höst, men jag tänker vara ute i god tid och flytta mina små plantor innan dess. Nu är det ju ganska jobbigt att gräva i jord och där jag tänker plantera rabatten är det riktigt hård jord. Kan nog jämföras med betong. Så nu har jag slagit två flugor i en smäll. Några som jag  känner har semester nu och en del har börjat  jobba efter sin semester. Vi brukar träffas en gång i månaden för en "kulturkväll"... :-) Måste man ta det lugnt på semestern???? NÄÄÄ! Är man utvilade efter semester??? JAAA!
Jag har bjudit in tjejerna till en grävarfest. Dom och jag gräver lite grann och sen bjuder jag dom på mat och dryck. Ska bli spännande och se hur många som tackar ja till lite fysikt arbete :-)...så här i sommarvärmen....ni ska få kallt att dricka...jag lovar!!! Den nya rabatten kommer att bli mindre än den som finns på framsidan. Jag tror att det går fort att gräva den :-)

Micro-paus

Det blev visst en micro-paus. Jag har ju inte bloggat på flera dagar... :-) 
I alla fall: datorn verkar ha självlagat sig själv. Tack för det. Hoppas den är frisk länge till. Syrran med familj har en ny "medlem" i familjen. En husvagn. Dom har svängt upp till Piteå och i eftermiddag har jag och min moster besökt dom. Självklart en massa bus med Miranda och lille Adrian.

Var har jag haft kameran under tiden??? Ja, inte med mej i alla fall!

Så där! Lite bloggat idag!

Vilken doft!

åkerbär

Kunde inte låta bli att plocka dom här godingarna fast dom är lite omogna. I stugan bakom ladan tittade dom fram. Förstår ni! Dom doftar parfym för en bärplockare. Dessutom är dom minst två till tre veckor för tidiga i år. Fantastiskt! Här hemma har jag plockat två (2) st mogna hallon. Dom har ochså mognat fort i år. Värmen som kom för några veckor sedan har verkligen gjort under för bärsäsongen.

Det trillade in ett tips...

....på en tjänst. Har dammat iväg pb och cv!!!! Härliga fredag!!!!! Håller tummarna!!

köpes vs hemmagjort

petunia


Jag vill bara göra er O-blomsterintresserade läsare lite uppmärksamma på det här:
Dom röda petuniorna har jag köpt utanför OK i Piteå och dom vita petuniorna har jag drivit upp själv! Hade jag haft mer plats hemma hade röda och vita petunior varit lika välmående båda två.

Helt klart värt tid och utrymme att driva upp sina sommarblommor själv!!

Frozen cheesecake

Frozen cheesecake

Mäh! En matblogg ....igen!!

Mitt på dagen idag blev jag sugen på
frozen cheesecake.  Dom här är snabbgjorda. Jag duttade ut dom i mazarinformar och ställde in dom i frysen. Det är vit choklad som är strösslat över kakan. Arbetstid...ungefär 15 minuter!!!!

Grilltips

grillspett


Det här är säääkert ett gammal tips som sääääkert dom flesta redan känner till, men det gjorde inte jag. Nu tipsar jag oss som är inte riktigt häääänger med i grillsvängarna.

Håller tummarna att det är fler än jag .

Ok. Använd dubbla grillpinnar i grillspetten. Grillspetten blir enklare att vända och det blir en jämnare grillning.
Så. Tipsat. Klart.

p.s här grillas det marinerade kycklingbitar och gul lök. Marinad: en skvätt vanlig grillolja, en skvätt chilisås, en dugg sambal ( såklart ).


Än finns det hopp...

...för min stackars dator. Den startar i alla fall ....efter ett tag :-)

Annars är det en fantastisk härlig sommar i år. Otroligt att det skulle tajma med min arbetslöshet. Jag tackar och tar emot värmen och solen.
Jobbfronten går sisådär. Fick faktiskt ett jobbförslag av arbetsförmedling, så den har jag tjongat iväg. Annars letar jag lediga tjänster via nätet och fortstätter däremellan att skriva på min idé.

Går ut på altan igen. :-)

Herr Maskinjävulen
Tror ni int´ att han har stannat kvar!!!! Imorse tog det nästan 30 minuter att starta datorn. Då "skallrade" bilden som en gammal tv-apparat med antenn på tv:n. Ni vet när man råkade stöta till antenn. Datorn släcks ner och startas om igen. Värsta är nog ett larm (!) som tjuter till och från. Kommer från hårddisken.
 J A G V I L L I N T E V E T A 
Men..ååååh. Sånt här vill jag inte vara med om.
Jag ska ju använda min dator i mitt jobbsökande och min idé som jag håller på att utforma. *suck*
Nu funkar den och får vara igång hela dagen.

Ok, solen skiner i alla fall och det ska bli 25 grader varmt. Mot altan!

Sommar!

        Vilken härlig dag på altan! Lagom vind, +23 grader och blommor överallt omkring mej! Det är sånt här man längtar till när blåkallvintern aaaalllldrig tar slut!

Maskinjävulen

....så har Han klivit in genom dörren. Datastrul!

Rosa kroll-lilja

rosa kroll-lilja


Till systersonens dop i Skellefteå letade vi blåklockor att dekorera bordet med. Efter järnvägsrälsen glimmade några sånna här till. På avstånd såg dom ut som rallarros. Det var det verkligen inte. Präktiga rosa kroll-liljor växte vilt efter rälsen. Såna här kraftiga höga liljor är flera år gamla...troligtvis 7-10 år gamla. Lökarna var stora som paltar. Vi blev ju helt gaaaalna. Dagen efter grävde vi upp flera stycken. Två tanter som gick förbi stannade och pratade med oss. Senare såg jag dom och en till tant med spade och påse. Jag vet vart dom gick :-)

Vet du vad det här för en sorts lilja? Namn? Ursprung? Dom är bara svagt prickade på bladen, inga rejäla prickar. Ca 1,30 meter höga.

Västerbottenssmör med rosépeppar

Västerbottenssmör

Till cateringmaten på lillprinsen dopmiddag gjorde vi ett smör som mina föräldrar ätit på en grillfest med Lions i byn.

Vi fick nästan till smaken, men även om det inte blev helt perfekt så blev det supergott. Mixa ihop alla ingredienser och servera till bröd och ostbricka. MUMS!!!! Självklart kan man halvera recepet.

Dop för lillprinsen

nektarinpaj

Hela helgen har spenderats i Skellefteå. Lillprinen döptes i St. Olofs kyrka. Det gick galant. Storasyster hällde vatten i dopfundet och prästen "tvättade" håret på lillebror. Jag har lekt mest hela helgen med syskonbarnen, bytt blöjor, dragit barnvagn och vaknat väldans tidigt på morgonen av en morgonpigg liten 2,5 åring.
Jag kom dit på torsdag eftermiddag. Temperaturen var uppe i +32 grader och hade varit så senaste två dygnen. Med mej till Skellefteå hade jag 5 nektariner som mognat med rekordfart i värmen. Dom gick inte att lämna hemma. Mot kvällen bakade jag och Miranda en hitta-på-paj av nektarinerna.

Först gjorde jag ett vanligt pajskal i en rund bakform med löstagbar kant och gräddade det i 10 minuter.
Strimlade nektarinerna i ca 1cm tjocka strimlor.

Sen gjorde jag en ½ "sockerkakasmet" med dom här ingredienserna:
75 gram smält smör
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vanlijsocker
0,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Hällde i smeten i pajskalet och tryck ner nektarinerna lite lagom i smeten. In i ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Till det åt vi lättvispad grädde, men det går säkert lika bra med glass.
Det har varit en mycket bra helgen!!!