Mormor ....

image494

Nu ska jag berätta om min mormor och hennes förhållande till grönsaker.

Kan man äta gott, så ska man göra det enligt mormor. Grönsaker är inte gott, grönsaker tar tid att skala och hacka eller riva.  Det vet dom flesta i henns omgivning. Alltså äter min mormor inte så mycke grönt, fast hon borde. Sen några år tillbaka har hon diabetes...eller "socker "som hon säger.

På sommaren bor hon ute i sin stuga ute vid Piteälven. Där har hon sina  Dambjudningar.....alla gubbarna har redan "checkat ut ".
För någon sommar sedan hade hon bjudit damerna ut till stugan för middag på altan. Nu skulle hon verkligen ta i, för dom här damerna äter givetvis grönsaker till sina måltider. Det vet hon sen hon varit till dom många gånger om på middag genom åren.Mormor köpte hem alla möjliga grönsaker och skalade, hackade och rev. Blandade ihop det i en fin skål. Dukade bordet, lagade maten och och damerna kom och trivdes utmärkt på altanen. Det åts, snapsades och pratades under middagen.
Det blev sent och damerna tackade för sig, taxin kom och parkerade en bit bort. Medans damerna gick mot bilen, var mormor i köket och ser där längst bort på bänken ...salladsskålen. Hon hade glömt att ta fram salladen! Åååaanej!! Hon visste att all den där salladen, kommer hon inte att äta upp. 
Hon greppar skålen, öppnar dörren och springer efter damerna och ropar:

-" ...och förresten här har ni grönsakerna..." sen svischar hon iväg grönsakerna mot dom... 
Depåstopp för sjalen

image493
Om jag väljer att ha en bredd på 120cm, så ser sjalen ut så här för tillfället. Det går långsammare och långsammare att virka....
Ganska rosa om jag får säga det! Det ljusrosa garnet håller på att ta slut. Hoppas att det räcker till alla rutor :-)

Temavecka: onsdag - mat

image492
Dagens tema i Temavecka hos
Tankebubblor är mat.
Här är den gamla klassikern som är den perfekta nödlösningen när det inte finns nått att laga, eller när det bara finns rester kvar i kylen. Varma mackan.
Dom här är "moderna". Det är fullkornsbröd, inget smör, ketchup, köttfärssås med bönor, ost (lagomt) låg fetthalt
:-)
Svisch in i ugnen 200grader i ca 10 minuter.
Serveras med hemgjord vinbärsgele´ och grönsker.

Idag borde man få massor av tips till receptboken......

stickorna arbetar..

image491

...ett till par klara.

Temavecka:tisdagstema - trasig

image490
Dagens tema i Temaveckan hos
Tankebubblor är från Tisdagtema "trasig", väljer att visa min digitalbox. Nu har det gått ett år sedan jag fick den och senast i helgen strulade det. Text-tv gick inte att klicka bort, så jag såg dom vanliga kanalerna. Nu ids jag inte svammla med digitalsnubbarna längre.

Här är delar av min historia med min digitalbox:

*Igår ,måndag felanmäldes digitalboxen -igen. Ringde åter upp kundtjäst för att höra var mina kanaler är. Nu får jag veta att det kan finnas ett Filter i uttaget på väggen som blockerar det digitala sändningen.
Nu är det tisdag och ingen reparatör har hört av sig än.*

*Vet ni vad som visas på grundkanalerna? Jo:Nyheter, Aktuellt, Update, Regionala Nyheter, Veckans nyheter, Ekonominyheterna, Rapport, Kulturnyheterna, A-ekonomi och som avslutnig på kvällen Nyhetssammanfattning.
Var är mina kanaler*

*Det här med tv-apparter och atteraljer tar aldrig slut. Digital -tv (som tog 17dagar att få till) är jag inte nöjd med. Det blir smårutor på bilden, bilden fryser fast. Måste ta ut kortet eller dra ut sladden för att det ska försvinna. Jag måste ha en separat dosa till analoga nätet. Köpte en DVD i höst och igår skulle jag spela in Lyxfällan.När jag programerar DVD:n så försvinner dom analoga kanalerna. !!!! Det är bara myrornas krig. Dom går inte att hitta igen. Jag gör sökningar, kanalerna fastnar inte. Jag blir såååå tröttt.....

Isen har tinat från Piteälven...om jag tar i, så når jag nog att kasta dosorna i älven.*


*Idag har digitalboxen "låst sig" och det tar ca 5 arbetsdagar innan jag får en ny box. Killen på kundtjänst ordnade så jag kan se kanalerna i alla fall. Hålet i väggen är "öppen"!!! Behövs det en box då?
Vi får se var det här slutar. Hur många tror att jag har en box om fem dagar ? Hur många tror att det kommer att fungera på en gång?"*

Temavecka:måndag - natur

image488
Då var det dax igen :-)
Tankebubblor har startat en ny  temavecka. Kom och  var med du ochså. Fram med mobilen eller digitalkameran och ut och fota. Varje dag måndag till fredag är det en ny uppgift.
Under lördagen åkte jag ner till min syster i Skellefteå och besökte henne. Än ha det inte kommit någon snö så nedbrytningen i hennes rabatter är på högfart. Det är lite "grönt " kvar, men det mesta är på väg ner i jorden.Nu är det bara att hoppas att allt överlever till nästa sommar.....

image489
... under fönstrena har hon satt balkonglådor med höstljung i. Förra vintern var så mild att ljungen klarat sig.

Norra Hamnen

image487

Nu har Erling Johanssons skulptur kommit upp i parken. Den syns, jag lovar. Den andra skulpturen är Bertil Sundstedts tolkning av Piteå som boplats. Den är också ganska hög :-)

Nog med kultur...idag är det stafetten i sprint.. Lunch och sen blir det tv.

Pumpor

image486
Piteå har haft Oktober på stan idag. Ville man köpa en pumpa fanns det gott om dom. Karva en ljuslykta själv eller köp en färdig.....
Är det nästa helg ungarna kommer och frågar efter godis?......men om man har portkod ?
Måste man äta upp godiset själv då? :-)  *alla nickar*

Till ugnen:

image485
En del garner som jag ärvde av pappas faster är ordentliga bomullsgarner. Här har jag stickat en pannlapp (!!) och virkat en kant runt om.....det kommer att blir fler pannlappar.

....ett fynd igen

image484
Då har man kommit över ett fynd igen. På Röda Korset i Skellefteå fanns den här trårull´n.
512 gram 30 kr. Helt ok!

Tack för en trevlig..

after work..jobbarkompisar *vinkar*

Temavecka ...häng med

...hos Tankebubblor

Väninnorna och Kung Carl samt "Björkarna"

Nu har jag börjat läsa  kusin Kickis roman....och det händer grejor i den!
 Evaihalmstad undrar vem det är. Vem är den folkkära artisten? Vem kan det vara som är på skönhetskliniken?? Jaaa, jag har mina aningar...vem tror ni att det är? :-)
Jag har lovat att inte avslöja nått av handlingen i boken, då några jag känner ska köpa den.

Den första julklappen är klar...."Björkarna" är färdiga. Stickade och stickade och stickade.....och jag kan säga att det är inga ungbjörkar. Det är ena rejäla trädstammar. Bilder kommer så småningom.

Nu är den här.....

image483
Kickis bok har anlänt.......mot kapitel 2.
..hej...

Barntofflorna

image482

Så här gjorde jag....

image481

Kämpar på

Finns det någon it/programmerare som kan hjälpa mej.Bara förklara enkelt hur man fixar bilden. Har förökt att göra header-bilden lite större så den går nästan ut i kanterna. Joxat och joxat med pixlar i html:n, men det blir bara galet. Antingen blir bilden dubbel åt sidorna eller dubbel neråt. Har också försökt ändra mariginalerna, men det blir inte bra. Ser för "trångt ut".
Ha  kommit till mormorsruta nr. 42

Nya färger..

och ny header...bara för att påminna mej själv, varje gång jag är in på bloggen, att jag ska VIRKA på min sjal i stället för att blogga. Dom rosa mormorsrutorna måste bli fler.
Fram till jul kommer jag att ha det här nya stuket....efter jul ska sjalen vara klar!!!!

Slut bläck.

Jag har en sån bra penna som jag använder på jobbet. Nu har bläcket tagit slut. Jag har skakat den flera gånger, värmt  lite så att bläcket ska rinna ner. Försökt skriva mindre bokstäver...då räcker den längre, tänke jag. Inte kludda så mycket på pappret runt omkring det jag egentligen ska skriva. Verligen, verkligen snålat med själva pennföringen.
Det är bara det att bläcket är slut!

Mot Bokia i nya Gallerian.
- Hej, Jag behöver en penna av det här märket. Du förstår bläcket är slut, och den är så himla bra.
- Få se. Nej, den här har vi inte. Det är en så kallad  "engångspenna".
engångspenna...hm...undra hur lång mening man kan skriva med den?
-Jag skulle verkligen behöva en penna med samma sorts bläck.
-Det här är en sån där man köper på....Så sa hon inget mer, men jag för stod att det var ICA eller COOP.
 Hon dissade min penna! Då sa jag det.
-Du menar ICA eller COOP?
-Jo.
 - Vet du, bläcket är ganska löst. Det "rinner ut" ganska fint.Måste väl ändå finnas pennor på en bokhandel.
- Det är nog gele´bläck i den.
- Ok! Då köper jag en sån .......en gele´penna.

Yehhee, listade ut det...

image475
jag har stickat en toffla tack vare "Sömnad och handarbete" nr: 1, 1979. Hittade dom här läckra djurtofflorna för barn. Där man börjar med tåna och ökar maskorna eftersom. Mycket enklare än att maska av och räkna varv. Nu har jag stickat en. När jag stickar den andra ska jag ta bilder och beskriva hur man gör, så det kommer en blogg om det i veckan.
Hade ett mossgrönt  tjockt garn. Dom här skulle kunna bli grodor om man vill fortsätta att "snickra" på dom. Jag virkade en ögla längst bak, så går dom att hänga upp, eller ta tag i när man tar på sig dom.

Maskinjävulen har kommit

Idag har tredje ...TREDJE...hårtorken gått sönder för mej. Den första var ganska ny...ca 5 ården gick sönder för någon månad sedan, den andra hade jag haft lite längre..typ 7år. Den gick sönder för någon vecka sedan och den sista som gick sönder för mej idag är stenålder, men jag trodde den skulle hålla.


Mot Dollarstore

På natten

image474

I natt har Storjägarn´ haft fullt upp. När lyset släktes började allt:

Jaha, nu ska matte sova -igen.  Då kan man gå balansgång på henne.  Man börjar vid fötterna, sen går man på vaden, låret, magen och sätter sig högst upp på ryggen. Då kan man stirra på henne och spinna jättehögt. Det räcker med 30 sekunder så är hon vaken.

Sen kan man sätta sig vid kudden och tvätta framtassarna, men det är viktigt att man tittar på henne hela tiden. Det är så kul när man drar i klorna och tvärsläpper dom. Då tittar hon alltid.


Det finns en röd fyrkantig sak mitt på vardagsrumsgolvet där matte sitter och ser på tv. Ibland är jag säker på att det springer någon runt varje hörn på den fyrkantiga saken. Jag provar att springa efter men hinner aldrig ifatt dom, för jag sladdar efter varje hörn på parketten. Det blir så halt och jag glider runt på klorna. Nästa gång ska jag ta dom.


Undra vad som finns bakom den stora tavlan på väggen? Det glepar lite grann, om jag provar försiktigt, bara puttar undan den lite, lite, lite så kanske jag kan se med ena ögat. Nähä, ingenting där.
Konstigt!

Jaha, nu ska matte stiga upp....ja,ja då är det väl min tur att sova då.......


Vinstmaskin

image473

Hos mej finns en sån fin vinstmaskin. Procentuellt tror jag att det är nära 85 % i utdelning - varje gång den används. Jajjemän!
Dessutom omvandlar den ett material till ett annat. Man stoppar in tyg i den och det kommer ut klirrande mynt.

Önskar bara att den spottade ut sedlar ochså .


Hej mormor

* vinkar*

ok,

image472

här kommer nog sista bloggen om tidningarna från Myrorna. Dom stickade dockorna kommer jag ihåg. Även om det inte var den här stilen på dom. Mjuka och vadderade.
Men....titta på flickan! Hon ser ut som en minipräst , stackars barn :-) Undra om någon virkade dom där? Undra hur länge en sån där kunde var ren och fin innan den blev fläckig?

Nu ska jag fortsätta på "Björkarna"

Har börjat..

..med en julklapp til min morbror. Kallar dom "Björkarna"

Axelvaddar...

image471

Här  är en till kul bild. Hårband skulle alla ha. Djupa fickor på kavajen...jajjemän :-)

Från tidningarna

image470

Lite mer bilder från tidningarna som jag köpte på Myrorna. Västarna, stjortornas kragar har minskat och är snart "normala",  mössorna - på väg att blir kepsar. Leksakerna.
Studsade ni ochså omkring på sånna här :-) Det gick inte att hålla balansen, eller hur?

Mycket bloggande idag

image469

Borde virka på min sjal eller sticka lite strumpor eller nått annat kreativt. Visst är bloggande ochså kreativt?Jajjemän! Då går det bra att göra ett till inlägg som kommer att handla om det jag egentligen borde göra. På storheden i Luleå finns ochså Myrorna. Man svänger in där när man ändå är på området och ibland hittar man nått bra. Igår tittade jag igenom en hög med handarbetstidningar.
I Sömnad och handarbete nr.1 årgång 1979 hittade jag mönster på sjalar. I tidningen Handarbete steg för steg nr1 årgång 1992 hittade jag superbra instruktioner hur man virkar, på deras " lexikon-sidor". Sen fanns det ochså klädessmyckningar som man kanske inte ska virka eller tillverka på annat sätt - spetskragar. I know...det var ju modernt, men så himla fult :-)

Nu ska jag sätta mej och virka en ruta  på min neverending-sjal.

Vegetarisk katt

image467
Lunchen idag blev skrammla-ihop-det som-finns-i kylen-lunch. Ägg som går ut idag, en skvätt mjölk som gick ut igår och för att vara vara nyttig, en finriven morot.
Enkelt och snabbt. Nu är det ju så att det finns en inneboende här som tycker..mycket.. om pannkaka. Det är den enda "vanliga" maten som hon tycker om utom fisk då -  så klart. Hon behövde inte trugas länge för att få smaka pannkakan då den svalnat.
Hon tuggade, knipte ihop ögonen, tittade på mej med ett stort frågetecken svävande ovanför huvudet. Så luktade pannkakan så gott, så hon måste fortsätta äta av den. Samma sak, knipte ihop ögonen, tittade på mej.

image468
Sen travde hon i rask takt till badrummet och ställde sig nedanför duschhandtaget.

VATTEN!!!!

1906 och födelsedagsmiddag

image466
En kollega har fyllt år och vi firade henne igår ...har lite huvudvärk idag...på restaurang
1906 . Fantastiska god mat. Deras "kruka" har återuppstått på menyn. Chokladbehovet är stillat med chokladterrinen.....oh, så gott!! Servitrisen rekommenderade ett Italienskt vin som passade perfekt med kötträtten.

...nu är det jul, här i vårt hus..julen har kommit..

image465
...alldeles för tidigt.
Visst är det så? Mitten av oktober och julpynt finns redan att köpa. Det känns ganska konstig. I butikerna har dom satsat på två färger i år svart och vit. Verkar bli en svartvit jul i år. (förresten så snöar det utanför fönstret) Svartvita tomtar, svartvita pollor och girlanger. Redan i fjol bestämde jag mej för att dra ner på julpyntet och i år skulle jag INTE KÖPA nå julgrejjor. Absolut INGA!
Då ser jag där i Blomsterlandet dom mest häftiga gigantiska snöflingor som ropar...jag lovar...-.köp oss, köp oss!!! Man kan ju inte neka en snöflinga som ropar så högt, eller hur?

Blommor...

image464

... massor av blommor. Igår for jag till Luelå och Storheden. Man kan "svammla på" i affärerna där hur länge som helst. Inne på Blomsterlandet visas en orkidéeutställning just nu. Kunde inte låta bli att ta fram mobilen och fota endel av blommorna.Otroligt vackra. Varje blommar är som ett konstverk.Om den stackars orkidéen om stod bakom min gardin hade fått lite vatten, så hade den faktiskt blommat nu. Det är visst .....säsong för det  :-)

Bilder i morgon:

  • Orkidéeutställning
  • Julpynt!!!! 


Nu bär det i vägen på födelsedagsmiddag....


Nödlösning!

image463

När jag kom hem från jobbet ikväll blev jag så himla chokladsugen, Jajjemän!  I nästan en vecka har jag ätit lax, morötter, paprika, fullkornspasta, tomater, bananer, päron, köttfärssås....och annat supernyttigt.
Jag är så chokladsugen.

Då blir det nödlösning:
vaniljglass med hemmagjort chokladsås av ...håll i er nu...o´boy och mjölk.

Den ni!

Nu kan jag äta nyttigt en vecka till!

Hur gör ni?

image462
För ett tag sedan blev jag lite irriterad på nystanet som studsade omkring på golvet när jag stickade. Nu får nystanet ligga i en degbunke. Suveränt, det "matar på" av sig själv och jag behöver knappt dra i tråden för att få lös garn.

Ett typiskt Hemmets Veckotidnings-tips :-)

Har du nått tips?

??!!


image461

Gick förbi Åhlens idag för att köpa balsam och inpackning. Använder Wella - såklart.

Letar bland hyllorna och hittar inte Wellaprodukter, inte någonstans. Konstigt.
Då kommer den kvinna och frågar vad jag letar.
- Jo, jag letar Wella balsam och inpackning, men hittar det inte.
- Nä, säger hon då....Wella har ju utgått ur sortimentet. 
-??!!  Men va`? 

INGEN har talat om det för mej!  Vad ska jag nu använda.

Så säger hon:
-Men den här produkten är väldigt populär. Tar fram en inpackning, eller som hon yttrycker det,  hairmask av märket "phc".

(vilket ord ...hairmask)

Jaha, det var ju bara att köpa den och balsamet i samma märke då!

Wella har alltså utgått ur sortimentet!!!!!!

Nu har dom kommit

image460

Jaaaa, då är böckerna här. "Sköna sjalar" hade en kollega med sig på jobbet, efter att ha tittat lite i den, så vill jag ochså köpa den. Den andra boken är lite mer blandat kompott, sockar, vantar, mössor
Förstår att det kommer att ta tid innan jag har påbörjar något av  projekten i böckerna. Det är inga enkla saker ( enligt  en nybörjare) som finns i böckerna.
Jag menar; det kommer att krävas flera "steg" innan nått påbörjas....

1. Bläddra i böckerna....
2. Vilka färger tycker jag om?
3. Lära mej förkortningar......bara det kommer att vara massor "steg" i sej 
4. stort eller litet
5. vill jag repa upp eller ska jag helt enkelt avstå
6. fundera på den globala uppvärmningen,det kanske blir milda vintrar framöver

...ja, ni förstår. Vi är redan 12 år fram i tiden innan jag har börjat.


tåspetsar

image459
Ok, här är en bild i alla fall. Tåna på dom får duga som bild. Visar den finare delen av dom. Väger i alla fall 174 gr, så det blir bra till "Garnförbrukningen 2007"

Bortstädade

Nu har jag slutat leta strumpstickorna jag städade bort för några veckor sedan.  They are lost!
Köper nya.

Skulle sticka tossor av finskt mönster

Hittade ett enkelt mönster hos Soili. Perfekta att ge till hon från inlandet  som vill ha sockar. Satt igår kväll framför tv och stickade på. Idag på morgonen har jag stickat klart en och monterat ihop den.

Jag höll på att vrida mej av skratt när jag såg den färdiga tossan. Men NÅTT SÅ FULT jag har stickat!!! En randig ubåt. Den sitter skönt på foten och är varm.....men jag kan inte få till sånna här saker. En enkel fyrkant och ändå stickar jag .....helkonstigt.  Det blir en till i alla fall. Hon som ska få dom ska nog använda dom i tv-soffan och framför spisen, eller hur!

Det kommer nog ingen bild på dom.... :-)
Jag stickar nått annat till dej sen!

Skulpturpromenad

image457

Förstår att ni alla bara väntat .. :-) ...på att få följa med på en promenad i Norra hamnen i Piteå. Temat är givet - havet. Här finns det skulpturer av mer eller mindre kända personer. Alla skulpturer har en liten skylt framför sig med information om konstverket, eller så har konstnären beskrivit den med egna ord. I sommar har det kommit upp några nya och såg idag att Erling Johansson ska ställa upp en 6 meter hög och 22 cm tjock skulptur där. Fundamentet är nygrävt och har gjutits.
image458
Den liggande hönan, var då så läcker att jag var tvungen att ta ett kort på den :-)

Där fick ni dagens kulturdos!

Sneak peek....

här är första kapitlet ur Kicki Normans debutroman. Den finns på Dagensstory en sajt om berättare och berättelser.

har inte glömt bort stickningen..

image456
...det har bara inte synts på bloggen, stickorna har "snurrat på". Kämpar på med mormorsrutorna ochså...och det går framåt. Det är faktiskt nära barnfilts-varning just nu. Det tar liksom aldrig slut....man virkar och virkar. Då det vita garnet är slut då får sjalen vara klar för montering, hur stor eller liten den då är.
 I onsdags beställde jag två böcker om stickning på Bocus. Hoppas dom kommer imorgon med posten. Kanske man vidgar vyerna lite med stickorna och hittar på annat. Nog för att sockar är enkelt att sticka.....och kul!

Orkide´blogg

image455
Ser att en del börjat blogga om sina orkideér. Undrar hur min orkide´mår ? Tittar bakom gardinen där den stått hela sommaren. Sist jag vattnade den var nog midsommar....
Väntade att det bara skulle vara en Cult kruka med bark i . Orkide´n hade några gröna mjuka blad en massa bruna blad, en vitbeige torkad stängel på stöd av en blompinne. Nu behövde den inget stöd.  Garanterat.
Så mitt i ett bladveck finns en liten kämpande knopp eller stängel.
Den har överlevt!
In i köket med den, under vattenkranen och fram med saxen.
Nu är den ansad, fått vatten och nu rackarns ska den börja blomma...om några veckor, alltså!


SNÖ!

image454
Titta! Grytorna med mat fick stå ute på balkongen för att svalna. Efter tv4´s film "The Wedding date" skulle jag hämta in dom. DÅ HAR DET SNÖAT!
Kul....jätte kul...not

(det är sju timmar mellan inlägget om buketten och det här inlägget)

50/50

image453

Av 500 gr köttfärs har jag gjort köttfärssås och chili con carne.
Som vanligt kan jag inte hålla mej till ett recept.
I grunden har jag köttfärs, 2 rödlökar, fyra champinjoner. 2 grönsaksbuljongtärningar, ca 1 msk soja, det jag hade kvar av tomatpure ca 0,5 dl. 1 burk krossade tomater.
Sen hällde jag över hälften av köttröran i en gryta. I grytan skulle chili con carnen lagas. I med 1 burk blandade bönor - naturell. ½ burk tacofärskost, ett lagerblad, salt och peppar. Sen fick det puttra ett tag.
I stekpannan 1 riven morot, salt och peppar en liten burk creme fraiche (lätt) och sen fick det puttra ett tag.

Bra att ha färdigt i frysen.

Åhh, hej å hå va´ ja ...handlar, städar och lagar mat...

image451

image452

Igår surfade jag in på en hemsidan
Lobzik där hittade jag det här höstpysslet. Nu har jag just varit ute på en promenad och såg då ett träd med perfekta löv att använda till en sån här bukett. Klart jag plockade med mej löv...massor av löv.
Faktiskt inte så svårt att göra. Det enda som behövdes i verktyg var en sax och lite tråd att surra fast rosorna med. Löven var mycket mjuka och lite som tyg, så det var bara att göra om när det inte blev som det skulle.
Hade planerat annat idag, men det här var roligare att göra. :-)

Nåja, mat ska jag laga i alla fall. Håller på att tina köttfärs. Det blir chili con carne och köttfärssås som ska frysas in i portioner.

ja ...när man ändå håller på...

image450
kul, att se vad man kan göra med bilderna......

Tvättar:

image449
tvättmaskinen går i badrummet och jag leker med photoshop. Storjägarn´ har lagt upp tassen i "viloläge" på sängen, under hennes förmiddagsvila.  Håriga fötter !

Lördagsgöra..

Städar, tvättar handlar... ska börja laga mat...bilder kommer senare...

PT

Igår ringde telefonen. Det var från Piteåtidningen.

-Hej det här är  XXX XXXXXX från Piteå tidningen. Är det XXXX ?
- Jajemän , det är det.
-Har du någon tidning nu?
- Nej, har tyvärr inte råd just nu med en morgontidning. Men så småningom, när jag får ett fast jobb ska jag skaffa PT. sa jag glatt.
-Skulle det vara lättare för dej om du hade autogiro?
- ??? nääää???
- Ok, hej då *klick*

Jag jobbar ochså med att ringa upp folk. MEN man får ju tänka på vad man säger, eller hur?
Skulle det vara lättare för dej om du hade autogiro.......Hur menar hon? BLIR DET BILLIGARE DÅ? :-)
Samma summa förvinner i alla fall från mitt konto, men delat på månader. 

Känn du att någon tittar på dej?.....

image448
...så stämmer det.
Testar lite med photoshop. Har inte tidigare kollat vad jag kan göra med bilderna i programmet. Kul!

Friskförklarad

image447
Idag har jag friskförklarat mitt franska tefat. Limmet känns lite kletigt, men det kommer nog att ordna sig. Jag har brytit lite i fatet och det höll .
Då kan man dricka te igen :-)

Snart släpps boken

image407

Den 19 oktober släpps boken som min kusin
Kicki Norman har skrivit

Måndag

Idag är det måndag och "grönsakshösten" har nu kommit  - har jag bestämt. Nu ska det bli morötter, paprika, sallad och annat grönt till maten och maten ska vara lite GI-inspirerat. Givetvis ska promenaderna återupptas igen.

Det började kanonbra. Promenerade på förmiddagen ca 40 minuter, sen blev det lunch......i kylen hade jag kvar en bit av blåbärskakan som jag bakade igår..den slank ner med lite vaniljvisp.

Banan till mellanmål.  :-)

Middag på jobbet. Hade med mej rester av korvstroganoffen och mortötter, så kom chefen med kanelbullar .....en sån slank ner ochså...

Nu sitter jag framför datorn, har just ätit en morot.....och nu äter jag glass med chokladsås.

I MORGON ....DÅ.....börjar grönsakshösten.

Högen växer..

image446
...ca 70 rutor kvar.... oj,oj,oj....

Ingen vinst..

,,,på Bomben

Korvstroganoff och blåbärskaka

image445

Då fick jag ett sånt där "iiillll" igen. Laga-mat-och-baka- il.

Korvstroganoff ...med lite utsvävningar

Korv - den snutt som fanns kvar
½ orange paprika
4 champinjoner
½ buljongtärning
1½ tsk dijonsenap
½ dl vatten
½ burk creme fraiche
1 dl tomatpure´
salt och peppar

( som ni fattar så tar jag det jag har i kylen och håller mej någorlunda till ett grundrecept)

Strimla korv, champinjoner och paprika. Fräs det ett tag i pannan tills det är mjukt och korven har lite färg. Rör ner allt annat och låt puttra ca 15 minuter. Klart.  Servera med ris, potatis eller som jag med fullkornspasta.

Blåbärskaka
Där använde jag samma recept som till hallonkakan jag gjorde för ett tag sedan men ändrade bären till blåbär i stället. Vispa Vaniljvisp och häll över kakan.

När jag tittar närmare på korten så syns det att man är superamatör. Det finns en bild på mej.... i skeden :-)

Bomben

Ok, jag gick och hämtade ut Lottovinsten + en vinst på Keno som jag inte visste om. Totalt 32 kr

För det slumpade jag en Bomben. Här är den raden:

Bomben 5
Gais
1 2
Brommapojkarna
0
*******************
Gefle
0 1
Djurgården
1 2
*******************
Trelleborg
 0 2
Aik
2 4

Det är den rätta raden - just nu i alla fall.

todo-lista idag

* ta bort det sista från balkongen
* gå med grejjor till återvinningen
* dammtorka
* gå till COOP och handla
* hämta ut vinsten på 22 kr på Lotto

.......det regnar.......jag kanske går och handlar......eller så ser jag nog den där filmen jag köpte ¨"The Weather man".....jjooooo, det gör jag nog. Borde göra nått från listan, eller hur?
Nu har jag bestämt mej . Jag hämtar ut vinsten på Lotto.

Rapport: limmet och fatet

...ca sju månader kvar tills midnattssolen är här...

Klia på huvudet

Det är sååå skönt att bli kliad på huvudet:

http://www.youtube.com/watch?v=5S1cj4_d-M4

Rapport limmet och fatet:

Igår eftermiddag - mulet
Inatt kl.03:15 - dimma ( på väg hem från Skellefteå. Dansade till Zlips och Blender)
Imorse kl.08:00 dis ( fick ett sms som väckte mej)
Nu kl.11:54 mulet

Nuddade vid limmet och det blev fingeravtryck

Det blir minst ett dygn till på fönsterbrädan

Har du en "great mind"

image441

Solljus

image439
Den här köpte jag i Paris för flera år sedan. Flitigt använd. Diskar fatet och tappar det i golvet. Sååååå himla irrriterande. Förbaskat, förbaskat, förbaskat!!  I eftermiddag har jag varit till Clas Olsson´s och köpt ett lim som ska funka för porslin. Det står på förpackingen att limmet härdar bara i dagsljus (?!), inte i ljus från glödlampor eller i skymmning . Va?
Konstigt lim. Just den här årstiden i Piteå är det inte så ljust på eftermiddagen och inte i en lägenhet som är mot norr........
Fatet ligger på fönsterbrädan nu.....om inte den är hel i morgon får den ligga kvar tills midnattsolen är tillbaka nästa år.

en till

image438
andra sockan stickar jag ikväll framför tv:n

Blogg om en blogg

Magnus Uggla var med i Babbens program för ett tag sedan. Han pratade om sin blogg ...så jag surfade in ...och den är så bra. Får skratta varje dag åt  honom.

Häng med du och så...
Magnus Uggla


Aronia

image437
Nu har jag gjort min egen variant av aroniasylt. Hade inte alla ingredienser hemma, men den blev bra ialla fall. Sjud bären i ca 15 minuter. Sen silade jag bort bären, dom tycker jag inte om. I med stjärnanis och vaniljsocker, fick puttra på i ca 10 minuter. I med sockret och rör tills det slutar "knastra". Häll upp på burk. Kommer att passa perfekt till glass i vinter. Den blev söt och god.

Boijn

image436
Älvsby kyrka där begravningen hölls och utsikt från Bergsparken vid Hundberget där det var middag efteråt.

Annons

image435

Tuborg Guld

image434

Idag har jag varit till boijn för en begravning. Passade på att få min däck på bilen bytta. Där har jag och pappa en bytesgrej. Han tycker om starköl Tuborg Guld, det är bara en sak ....finns inte att köpa på Systemet opa boijn , där måste man special beställa Tuborg Guld.
I Piteå däremot finns Tuborg Guld på en stor pall.

Igår var jag in på Systemet här i Piteå för att inhandla ölen. Han får fyra stycket - ett för varje däck....åsså lite spel till lördag. Tar en korg hämtar fyra öl och går till kassan. Onsdag förmiddag är det inte så mycket folk på Systemet . Det är bara att gå rätt fram till kassörskan. Hon är nog kring 55 år skulle jag tippa. Ställer upp ölen, tar fram VISA-kortet, tittar upp på henne för att höra summan som jag ska betala. Hon öppnar munnen och säger:

-" Har du legitimation"?    !!??!!

-"Ja, det har jag , säger jag och ler. Tack!"

Sist det här hände var jag 31 år. Det är ett tag sedan och jag trodde det hade upphört. Var ur-säker på att det skulle klinga av redan vid 28 år, men höll på tills jag var 31 år.

Räcker över legget där mina födelsesiffror står....1970 xx xx.

-"Oj, säger hon"

Jag vänder på det och säger:

-"Jo" 


Ny kategori

Har haft garnmätaren längst ner på bloggen. Skapar i stället en ny kategori för min garnförbrukning.

2007


Nu har jag fått receptet på en supergod efterrättJordgubbspaj med banan och vit chokladkräm


Ingredienser:


Tillagning:

200 g     Vit blockchoklad   

3 cl    Rom

4 dl    Vispgrädde

2 st    Bananer (omogna gröna)

1 l     Jordgubbar

1 dl    Aprikosmarmelad


Pajdeg:

2 dl    Vetemjöl

1 dl    Grahamsmjöl

125 g     Kylskåpskallt smör

2-3 msk    Vatten


Smält Chokladen tillsammans med rommen ( det går lika bra med cointrau) i ett vattenbad. Koka upp grädden. Slå den kokande grädden över chokladen och rör försiktigt ett par minuter. Kyl krämen (så här långt kan pajen förberedas dagen innan).


Pajskal: Mät upp mjölet i en skål. Skär det kalla margarinet i bitar och lägg ner det i mjölet.


Finfördela margarinet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.


I matberedare: Använd kniven. Mät upp mjölet i blandarskålen. Skär det kalla smöret i bitar och lägg ner det tillsammans med vattnet. Kör 30 - 40 sekunder eller tills fettet är riktigt inarbetat. Arbeta inte för länge, då blir degen seg och inte så frasig.


Grädda pajskalet lätt och frasigt, ca 15 min i 200º ugn. Låt svalna.

Skiva bananerna och lägg dem som en matta i pajskalet.


Vispa chokladkrämen till fast konsistens och fördela den över bananerna. Klä pajen med skivade jordgubbar och pensla med marmelad.


tjohoo....

jag fick en Discovery kanal ochså.....  :-)

*viskar* säg inget till Tele 2

Digitalboxen Kapitel 4

image433

Boxen,boxen....då fick jag ett papper om att kanalutbudet har ökad. Finfina instuktioner hur jag ska få fram kanalerna på tv:n.
Efter "installation" ska jag enligt pappret bara trycka på "ok" och sen börjar sökningen. Nu blev det ju inte riktigt...så..
Mitt i tvrutan kommer nått som inte står i instruktionen. "Låskod" - fyra rutor. Jaha!?! Vad är det? Hämtar pärmen med alla papper jag sparat från Tele2. Letar och letar ....det finns ingen fyrsiffrig kod. Ringer kundtjänst.
" Ditt samtal är placerat i kö. Din väntetid beräkans till 20 minuter!
Sätter telefonen på speakern.
"Det är fortfarande samtal före, tack för att du väntar"....(nu är den uppe i 24 minuter) 

Jag sätter mej och virkar en mormorsruta

Efter 54 minuter svarade Tele2. Vi provade tillsammans med kanalsök. Koden är fyra 0 -or....bara så ni vet !
Just nu har dom tekniska problem i Piteåområdet. Hon tycket att jag skulle testa kanalinställningen i kväll istället. Gav mej instruktioner att göra en fabriksinställning ...
...-"men inte nu på en gång, då försvinner kanalerna ( !!!) Gör det i kväll istället."
Ikväll kan jag se "Kanal 9" och "Star"......


.....vad tror ni ?....

31 gram sockar..

image432
...ännu ett par till samlingen

Snabbaste tankningen

Nu behöver jag hjälp Pitebor!

Det har uppstått ett i-landsproblem igen.

På vilken mack i centrala Piteå går det snabbast att tanka, där man får personlig service?

Vanligtvis tankar jag på Statoil Strömnäs vid rondellen. Igår innan jag åkte ner till Skellefteå tankade jag där. Men ALLA före mej i kön skulle handla varmkorv, grillkorv och kryddkorv. Ingen av dom före mej hade tankat eller fixat nått med sina bilar.  Väntade och väntade och väntade.

- vilken dressing vill ni ha på korvarna?
- Vet inte, vilka finns det ?
- Orient, vitlök, chili......
- Få se, på en tar jag vitlök...
- Vilken dricka vill du ha?
- Få se, vad finns det?

Dom handlade inte bara en korv åt sig själv!!!! 

OK, det är en söndag, har all tid i världen men ändå. Fattar ni vad jag menar?
Eller ska man välja någon speciell dag i veckan att tanka på? Tidpunkt ( utom på morgonen)?

Finns det fler som tycker så här? Eller är det ett mini-i-lands-problem!!!!!  :-)

Fick en komplimang om min katt..

image431
..och mina närbilder på henne. Det steg mej åt huvudet :-) ( hon är ju min gullis ) Har just tagit lite mer kort på henne. Förmiddagsvilan är "in action" just nu. Perfekt!