Lapphandskar....come on....mohahahha!!!



Idag har jag köpt en STOR snöspade...en STOR snöspade och det snöar "lapphandskar" ....come on...mohahahah!!!!

Prinsessan och fötterna



Har varit ner till grannstaden och hälsat på Lilla Prinsessan idag. På ungefär en vecka har hon upptäckt hur bra man kan använda sina fötter....bara man har lite stöd med händerna.
Hennes docka har fått åka rally i köket under eftermiddagen. Dockan har troligtvis åkt riktigt långt idag.......uppskattningsvis hela 40 meter.
Till veckan ska hennes pappa börja sin ledighet.....hehe, han kommer att få springa!!!!

Bullbak

kanelsnurror och kanellängder
Jag  hann med bullar idag....medans fläskkött puttrade i en gryta.....
Det blev både kanelsnurr och och kanellängder.....

kokt fläskkött

fläskkött



Igår provade jag att göra ett långkok för första gången någonsin. Idag är jag proffs!!!!
I frysen hade jag en till  påse med fläskkött - okokt. Jag la den i en kastrull med lock och fyllde på med vatten tills det täckte fläsket. I med en buljongtärning. Vattnet ska sjuda och den här "klumpen" tog ungefär 2,5 timmar innan den var färdig.

Upp med den ur grytan och ta bort det färdigkokta fläsket från benen.

Det här kommer jag att frysa ner och använda till kommande köttstuvningar.

Superenkelt!







Köttstuvning, Ragu eller Gulasch.....



Så har jag gjort mitt första långkok. Fläskköttben som fick sjuda nästan 3 timmar med en buljongtärning. Fläsket "föll" av benbitarna när det var klart! Kanon, lika mört som filé, jag lovar!!!! Med en gaffel och en kniv tog jag bort köttet från benen och lät det ligga på en tallrik.
Vad ska jag kalla maten; köttstuvning, ragu eller gulasch....nåja, gott blev det och här är receptet.
Tog en bild på benen när det var rensat från köttet...lite makabert, så det blir en blogg utan bild den här gången.


Fläskkött med ben som får sjuda ca 3 timmar. Täck med vatten i kastrullen och lägg i en buljongtärning. På med locket och vänta tills det är klart!.....passar vilken vanlig heltidsarbetare som helst :-)

1 gul lök, hacka grovt och bryn löken
1 röd paprika, hacka grovt
1 morot, hacka grovt till stänger
1 buljongtärning
2 lagerblad
salt och peppar
soja, lagomt efter smak
2 msk creme fraiche

Av det här kokade jag ihop en tjockare soppa och använde spadet från köttkoket. Ner med köttet i soppan och låt det puttra på ca 10 minuter.

Klart att servera.


det heter "Köttstuvning"

...är ute på djup vatten. Kom på att jag skulle göra en Ragu eller en Gulasch med grytbitar som jag har i frysen.

Men. Hur gör man den från början...alltså där köttet sitter kvar på grisbenen?????? Hittade min gamla kokbok "Vår kokbok", där finns ingen Ragu eller någon Gulasch. Det finns Köttstuvning. Nu börjar det liknat nått i recepten.

På spisen står nu en kastull med grytbitar med ben och kokar sen en halvtimme tillbaka.
Skulle tro att middagen är klar kring....kl.19:00 :-)


1-års presenten

     hakklappar

Lilla prinsessan var förbi igår. Innan vi gick ut på stan skulle hon äta lunch. Mamma och pappa hade glömt hakklappen till henne. Moster...jag alltså...har sytt några stycken till hennes 1- års dag. Igår fick hon såklart använda en av dom. Eftersom hon nu vet vad hon ska få om några veckor, kommer här en bild på dom andra hakklapparna.

Mönster:
Rita upp på hårdpapp en lagom stor hakklapp. Jag ritade så att tryckknappen hamnar på sidan och inte back i nacken. Det gör man som man vill. Sen köpte jag frotté på Dollarstore och snedslå i syaffären. Det går åt mycket snedlå ca 1,2 meter till en hakklapp.
Lägg pappmallen på frottén och rita med en penna runt mallen. Klipp ut. Du behöver inte sicksacka frottén innan du syr på snedslån. Vik snedslån och stryk med strykjärnet, då går det fortare och blir snyggare när du syr fast snedslån.
Sy fast en tryckknapp i lagom höjd på hakklappen.

Jag började sy snedslån på den undre "flärpen", så syns inte skarven när man trycker fast den övre "flärpen" med tryckknappen. 

Så där!

Varma mackor

varma mackor

En sån här dag ids jag inte laga vanlig mat. Det blev två snabbgjorda varma mackor:

1 st Pågens vita fiberbröd
1 tsk ketchup på varje halva
skinkrester (
Piteortens chark )
2 rejäla ostskivor på varje macka

in i ugnen 175 grader ca 10 minuter

Servera med bea-sås ( Delikatessfabriken ) och hemgjord vinbärsgelé. Strö över lite torkad timjan.




Räktoast på

         

Syster, svåger och lilla prinsessan har varit till Piteå idag. Vi gick på stan och åt lunch på nya sportbaren Challengebar. Svågern bjöd på lunchen och jag valde en räktoast på mörkt bröd. Verkligen god. Fräscht.
Det är en enormt stor lokal. Restaurangen och "disco-delen" är separata. Mycket bra.

Här kommer det säkert att vara mycket folk under helgerna.

Gopalten



Grannen bjöd på palt. Gott, men oj,oj,oj!!!!!

Formfranska på ett amerikanskt sätt

Youtube är ju helt fantastiskt. Jag har suttit och letat surdegsbröd och hamnade på den här videon.
Hon bakar en formfranska och visar hur man får den att se så där
"amerikanskt" formad ut.


Bästa bilen - ever

    

Min lilla bil började låta som en trimmad moped från 80-talet. Ni vet det där ljudet ""brööm" ochså gasar man lite och kommer ett " brÖÖÖÖm". Jaha, kan det vara avgasröret???? Kan det vara ljuddämparen????. Är bilen helt enkelt redo för skroten????
Jag "hoppades" det skulle gå över men...icke. Så. Bokade en tid på bästa verkstan opa boijn och åkte dit i går.
Bildoktorna lyssnade och kollade och lyssnade och kollade. -"Näää, sa han. Det är inget fel på din bil. Den är gammal, klart den låter. Lite byta av filter och olja, så kommer den att gå som vanligt."

Två timmar senare får jag ett sms. " Bilen klar nu"
När jag kör ifrån verkstan, så låter bilen som vanligt igen.

Från flera tusenlappar till ungefär 600 kr.

Jag har bästa bilen - ever!!!!!

Vem hinner vara arbetslös?

Dagens done:

* varit hos jobbcoach
* tagit kontakt med två företag och kastat ut lite krokar, samt skickat pb och cv till ett av dom
* gått med i PKF, PiteKvinnor med Framåtanda....japp, ska bli superkul.
* ränt på stan och handlar superviktiga saker som tex.....snedslå (!)


Dagens todo:

*simma i varmvattenbassäng.......oj,oj,oj :-)


Stekt kyckling i grön pestosås

kyckling pestosås

Dagens improvisationsmiddag:
Skvättar av lite av varje som fanns i kylen. Jag blev riktigt nöjd med resultatet.

Stekt kyckling i grön pestosås

1½ kycklingfilé tärna eller strimla upp den och bryn bitarna.

Tillsätt resten och låt det sjuda i ca 10 minuter.
1 st liten burk champinjoner
½ burk kikärtor
3 tsk grön pesto
0,5 dl vatten
½ burk creme fraiche
salt och vitpeppar
garnering sesanfrön

Till det åt jag rivna morötter och strimlad röd paprika.


Änglafötter.....underverk för fötterna

Änglafötter

I veckan vann jag den här burken i ett lotteri. Fantastiskt! Jag skriver det igen. Fantastiskt!
Från vintriga "knastertorra" fötter och hälar till .....ja, faktiskt till Änglafötter. Då har jag smort på salvan EN gång och det var igår kväll.
Kan verkligten rekommendera denna burk till alla som har problem med hudsprickor under fötterna.
Änglafötter finns att köpa på hälsokosten.

Bara ett par...


... stickade sockar i veckan. Garn från
Marks and Kattens

..det här vill väl alllllla ha...!!!!

     

I mer än ett år har jag tänkt köpa en bordfilt. För att skydda bordet och för att få duken att "ligga still" på bordet. Det är så irriteranden när den halkar omkring.
Svängde in på en tygaffär och hon hade kvar en rulle bordsduk med gummi på ena sidan. Perfekt!
När jag lagt upp filten på bordet och klipp till den efter bordmåttet, la jag en duk på bordet. Den här duken har jag aldrig använt, hittade den längt in i garderoben. Den är handvävd. Troligtvis av min faster - Sara-Britt.
Superfin!

Uppdaterad med mail från moster: Den duken har du fått av MEEEEJJJJJJ- Britt har en likadan och det är faster Tora från Vistträsk som har vävt den.

Räkor i saffranssås

Här
Skulle det ha varit en bild på min lunch. Jag och min digitalkamera kommer inte riktigt överens just nu. Det blev ...ingen bild....fast jag såg den i displayen. Receptet får ni i alla fall.


Räkor i saffranssås

1 st liten gul lök....hacka och bryn den i stekpannan.
½ gul paprika och ½ röd paprika. Strimla och mjuka upp dom i stekpannan.
1 dl grädde
½ paket saffran
salt

Låt det puttra ihop ett tag.

Tillsätt 1,5 dl frysa räkor
och ca 1,5 dl färdigkokta kikärtor.

Värm upp allt och det är klart. Garnera med lite dill och citron.

Man kan byta ut kikärtorna mot pasta.

Konrad´s limpa




Min morfars recept på hans egen limpa - Konrad´s limpa......I´m telling you. The winner takes it all!

Den blev helt fantastiskt god. Kryddningen alldeles perfekt. Gräddningen kanon.
Jag har redan ätit tre skivor!!!!!

Receptet är en liten familjehemlighet. Den som vill smaka får komma hit och fika ...helt enkelt :-)


Hallå!!! Tittut!!!

Går från köket till vardagsrummet. Ett tydligt, Hallå? Tittut! hörs från badrummet. Konstigt. Jag öppnar dörren till badrummet och lyssnar igen

- Hallå? Tittut!
Tittar runt i badrummet, men ser ingen.
-Tittut, här är jag!!!
hörs det från golvet.
Jag ser ner på golvet och alldeles under pallen från IKEA, sticker det fram nått. Men,va tusen?!
-Jo, här är jag, säger vågen.

Suck

Det är dax, igen!

Skidskytte-stickning

         

Det går så snabbt att sticka sockar när man ser på skidor och skidskytte. Vips, så är man framme vid hoptagning vid tån. Tre sockinlägg på raken och allt garn är från
Marks and Kattens. Tyvärr har jag inget namn på garnet, men det är tjockt och lagomt med ull i  :-)

småsockar

       

Ännu ett sockpar till give-away-lådan!!!

Slappardag!

Skidor på tv hela dagen, stickning....och skidor hela dagen på tv.


nu är socktillverkningen i gång igen



Nu har jag följt Tour de Ski under några dagar på tv och stickningen har åkt fram igen. Det går jättebra att sticka när man ser på sport. :-)  Här har jag testat att göra prickar på hälarna... Småbarnsstorlek och sockarna kommer att skänkas bort till välgörenhet.

Mina trädojjor

...alltså här är två bilder på mina gamla och mina nya trädojjor.....Mycket konstigt inlägg :-)  ...


 


.....nåja, bilderna skulle ut på en Ravelry- sidan....men det gick inte att ladda upp bilderna....det länkas hit istället.

Sååååå....nu är mina trädojjer offentliga :-)!!!!

Gissa vilka jag använder mest?

# 387



Tuneisk virkning

Härtill erfordras en lång virknål af stål, trä eller ben med en knapp på andra ändan. Virkningen arbetas fram och åter, och 2 hvarf bilda en mönsterrand. 1 hvarfvet virkas i uppslagskedjan från höger till venster; alla uppslagsmaskorna genomdragas med maskslingorna som qvarlemnas på nålen. 2 hvarfvet afmaskas alla slingorna från venster till höger; tråden lägges kring nålen och drages genom de båda närmaste maskslingorna, och härmed fortfares hela hvarfvet. 3 hvarfvet arbetas som första, men slingorna drages genom föregående hvarfs lodräta m. 4 hvarfvet arbetas som  2 hvarfvet.

Att öka maskantalet.
Under hvarfen från höger till venster drages 1 trådslinga genom 1 af maskorna mellan de lodräta trådarne i föregående hvarf, så att man får 1 maska mera på nålen. Eller också virkas 1 l. m. sedan hvarfvet är slutadt ovh nålen nedsatt i den 1 lodräta m. Härigenom bildas en ny maska vid nästa hvarfs början.

Hoptagning.
Börjas på hvarfvet före den egentliga hoptagningen derigenom att 1 l. m. drages genom 3 m. Följande hvarf drages en trådslinga på samma gång genom de 2 lodräta m. som genomdroges med samma l. m. under föregånde hvarf. Man kan äfven minska maskantalet genom att utelemna m. vid hvarfets början eller slut.
Denna virkning kan endast användas till raka remsor eller rutor. Till en halsduk slår man upp 30 l. m., virkar den 1½ aln lång samt inknyter 4-5 tum långa fransar.

UT med det gamla och IN med det nya....

Vi går mot ljusare tider och varför inte börja vårstäda redan den 1 januari? Under förmiddagen har  jag rensat ut bland "Favoriter". Hemsidor och länkar jag inte besökt på väldigt länge har åkt i papperskorgen. Sen har jag lagt till nya bloggar som jag vill följa. Dom bloggar jag vill följa mest, har jag lagt in på den suveräna gratistjänsten Bloglovin´ 

Finns din blogg inte med där, är det bara att göra en sökning på din blogg och på ett kick är den där. Då kan andra enkelt lägga och följa till din blogg.

När du har skaffat tjänsten och kan du lägga till den här fantastiska bloggen ochså... :-)