1

En vanlig måndag

 
Jag har en pastamaskin, sen flera år tillbaka. Dom sista tre gångerna mamma har varit här så har samma fråga kommit: Har du använt pastamaskinen?
Nej, inte det. Alltid samma svar.
Idag tittade min föräldrar förbi och jag "slog på stort". Fram åkte pastamaskinen och en pastadeg gjordes.
Fort gick det och gott var det. Inte ens sormigt, att göra egen pasta.
 
I den här är det:
300 gr durummjöl
3 ägg
1 tsk salt
1 msk olivolja.
Lägg mjölet i en hög på bakbordet, gör en grop och tillsätt dom andra ingredienserna. Ta en gaffel och rör i mitten så mjölet tillsätts eftersom. Snart kan du knådag degen. Gör tre bitar och låt dom vila i 20 minuter under en bakduk.
Kavla en av bitarna och börja sen rulla den i maskinen. Sen är det bara att välja bandrullarn eller spagettirullarn för rätt form på pastan.
Så här i efterhand kan jag säga att pastan ska ner i en kokande gryta på en gång. Bandpastan  jag gjorde hade jag i kylen ca en timme, men dom hann kladda ihop en del.
 
Till det serverade jag lax i ugn. En variant på lax som jag blev bjuden på igår:
 
Lax a la Mona.
4 laxfileér
ca 2 dl räkor
1 burk philadelfiaost - paprika
2 msk cremefraiche
cayennepeppar
salt
svartpeppar
goudaost 4 skivor
 
Smöra en ugnsform med kanter. Lägg i laxbitarna, pudra över cayennepeppar, salta, peppra. Strö över räkorna
Rör ihop philadelfiaosten och cremefraichen och bred över laxbitarna. Strimla osten och lägg på toppen.
In i ugnen 150-175 grader i ca 25 minuter.
Det här kommer jag att göra igen!
 
0

Frost i natt.

 
Vintern är på gång. Första nattfrosten. Det ligger fortfarande kvar is på en av plastpåsarna som står i skuggan vid min rabatt. Huvvaligen! Sex månader tills solen börjar värma igen.
I sommras köpte jag en Chokladblomma, det är en knöl och går inte att övervintra utomhus. Den ska jag försöka rädda. Har tagit upp en i en kruka och ska ställa in den i förrådet som kommer att bli frostfritt om några veckor. En av fjärrvärmepumparna (?!) ska stå i mitt förråd, så där blir plussgrader.
 
Ska se vad jag mer kan försöka rädda.
 
 
0

V.I. P. igen

 
Ikväll tog jag tag i simningen igen. Åh, va jag har längtat till det 32 gradiga vattnet som finns i Hortlax badhus. Vi var inte många i bassängen när jag kom dit och efter en 30 minuter var jag helt själv i bassängen. Kände mej såååå V.I.P. Det hördes lite soft musik i högtalarna. Jag fick tillbaka lite av min simtävlingskänsla i kroppen. Att bryta en helt stilla vattenyta är ju så fantastiskt. Självklart provade jag på lite simsätt. Faktiskt alla utom fjäril. Ryggsim är ju som roligast och helt plötsligt hade jag gjort en baklängesvolt vid kaklet. Gamla takter sitter i :-)
Förresten, det är inte första gången som jag är... V.I.P på badhuset i Hortlax. :-)