En vanlig måndag

 
Jag har en pastamaskin, sen flera år tillbaka. Dom sista tre gångerna mamma har varit här så har samma fråga kommit: Har du använt pastamaskinen?
Nej, inte det. Alltid samma svar.
Idag tittade min föräldrar förbi och jag "slog på stort". Fram åkte pastamaskinen och en pastadeg gjordes.
Fort gick det och gott var det. Inte ens sormigt, att göra egen pasta.
 
I den här är det:
300 gr durummjöl
3 ägg
1 tsk salt
1 msk olivolja.
Lägg mjölet i en hög på bakbordet, gör en grop och tillsätt dom andra ingredienserna. Ta en gaffel och rör i mitten så mjölet tillsätts eftersom. Snart kan du knådag degen. Gör tre bitar och låt dom vila i 20 minuter under en bakduk.
Kavla en av bitarna och börja sen rulla den i maskinen. Sen är det bara att välja bandrullarn eller spagettirullarn för rätt form på pastan.
Så här i efterhand kan jag säga att pastan ska ner i en kokande gryta på en gång. Bandpastan  jag gjorde hade jag i kylen ca en timme, men dom hann kladda ihop en del.
 
Till det serverade jag lax i ugn. En variant på lax som jag blev bjuden på igår:
 
Lax a la Mona.
4 laxfileér
ca 2 dl räkor
1 burk philadelfiaost - paprika
2 msk cremefraiche
cayennepeppar
salt
svartpeppar
goudaost 4 skivor
 
Smöra en ugnsform med kanter. Lägg i laxbitarna, pudra över cayennepeppar, salta, peppra. Strö över räkorna
Rör ihop philadelfiaosten och cremefraichen och bred över laxbitarna. Strimla osten och lägg på toppen.
In i ugnen 150-175 grader i ca 25 minuter.
Det här kommer jag att göra igen!
 

Frost i natt.

 
Vintern är på gång. Första nattfrosten. Det ligger fortfarande kvar is på en av plastpåsarna som står i skuggan vid min rabatt. Huvvaligen! Sex månader tills solen börjar värma igen.
I sommras köpte jag en Chokladblomma, det är en knöl och går inte att övervintra utomhus. Den ska jag försöka rädda. Har tagit upp en i en kruka och ska ställa in den i förrådet som kommer att bli frostfritt om några veckor. En av fjärrvärmepumparna (?!) ska stå i mitt förråd, så där blir plussgrader.
 
Ska se vad jag mer kan försöka rädda.
 
 

V.I. P. igen

 
Ikväll tog jag tag i simningen igen. Åh, va jag har längtat till det 32 gradiga vattnet som finns i Hortlax badhus. Vi var inte många i bassängen när jag kom dit och efter en 30 minuter var jag helt själv i bassängen. Kände mej såååå V.I.P. Det hördes lite soft musik i högtalarna. Jag fick tillbaka lite av min simtävlingskänsla i kroppen. Att bryta en helt stilla vattenyta är ju så fantastiskt. Självklart provade jag på lite simsätt. Faktiskt alla utom fjäril. Ryggsim är ju som roligast och helt plötsligt hade jag gjort en baklängesvolt vid kaklet. Gamla takter sitter i :-)
Förresten, det är inte första gången som jag är... V.I.P på badhuset i Hortlax. :-)

Så är det :-)


Gammal rejäl Toyota

 
För ett tag sedan slocknade lyset i panelen på bilen. Inte kul nu när höstmörkret har kommit. Jag beställde tid hos Farbror Bildoktorn. Morsan ringde dagen efter och jag beklagade mej.
 
Mamma: Så där gjorde min Toyota ochså. Jag fick tips av några pojkar att drämma till bilen uppe på panelen.
Jag: ???
Mamma: ...och då började den lysa. Den slocknade aldrig igen.
 
Så jag gick ut och satt mej i bilen och ....drämmde till min gamla lilla Tojja.
Har man sett! Nu är vi upplysta igen, bilen och jag :-)

Anti-irritationsinvestering

 
Alla bara....åh va bra med en laptop! Så behändigt!!! Smart!!
Jådå, håller med!
MEN.
Sifforna!!! Det är ju en kilometer mellan "1" och "0". Dom är ju för tusan på rad. Herregu´man blir ju tokig innan man har lagt in OCR siffrorna på en vanlig liten räkning.
 
Dagens investering: siffor i en fyrkant.
 

Konrads limpa i en tipstävling

 
Kondrads limpa i en tipstävling!!!
Så här går det till:
Du mailar mej tips på företag (oannonserat ) som du VET behöver en till medarbetare. Leder tipset till en INTERVJU, så bakar jag Konradslimpa till dej. Tipset behöver alltså inte leda till en anställning, bara en intervju.
Jag söker ( i första hand ) anställnig inom administration, kontorsjobb. Självklart tar jag emot andra tips. Jobbet ska vara på heltid och gärna inom Fyrkanten ( Älvsbyn, Piteå, Luelå, Boden ).

Om du bor i södra Sverige och kommer med ett supertips, så löser vi limptransporten på något sätt.
bortaboijn snabela hotmail punkt com
Välkommen med ditt tips!!!!

Hårdbröd

 
Ett tag sedan jag bakade det här goda, goda hårdbrödet. Man blir lite beroende av det. Under vintern bakade jag det nästa varje vecka. Nu känner jag att det är dax igen. Mmmmm...

Premiäreldning

 
För någon vecka sedan köpte jag en eldstad/grill på Jula för sanslöst billiga 250 kr. I eftermiddag har jag och två av mina grannar premiärgrillat korv i den. Jag är mycket nöjd. Den här kommer jag att använda mycket. Den har även ett grillgaller och ett gnistskydd. *tummen upp*

Pite-lingon


 
 
Imorse frågade en av mina grannar om vi skulle åka ut och leta lingon. Självklart hakar jag på. Måste ju fylla frysen inför vintern. Strax efter lunch åkte vi iväg. Vi körde över Böle och in mot landet. Utan för Öjebyn så vi en polisbuss...och lite längre fram en till och sen två "spanare" i ett buskage vid vägen. Nåja, vi svängde av mot Böle och körde till lingonskogen.
Vi stannade till vid ena skogsvägen efter den andra och det enda vi hittade var sååååå fina stenar. Kan ju vara bra att ha i blomrabatterna till våren. Efter en timme hade jag en hel hink med stenar och några storstenar.
Alltid nått tänke vi!
Vi vände bilen hem mot vår lilla by och tog en sväng in på en skogsväg någon kilometer från vårt kvarter.
Jaha...va tror ni?!
 
 


 
Dom grannaste bären jag sett på länge och stora klasar!  Precis som det ska va i lingonskogen
 
...och i Böle händdet här!
 
 
 

Fjärrvärme

 
Idag kom en liten behändig grävare. Nu ska fjärrvärmen in i lägenheten. Kanske. Efter ca 10 minuter stannade grävaren...och en liten kabel är nu av. Jaha!
Det verkar ha gått troll i det här! Det har regnat för mycket, lastbilen som frakar grävaren har varit trasig, rören var försenade...åsså en liten kabel som ligger tvärsöver alla andra kablar.
 
Hoppas det går att fixat till redan imorgon.

Jakten har börjat!

Å, då menar jag inte älgjakten. En mycket viktigare jakt. Nämligen jakten på nästa arbetsplats som ska få anställa  Mona Norman. Min tillfälliga anställning är nu klart på Pite Havsbad Group och dom går mot lågsäsong!
För några veckor sedan började jag sprida ut mina fröpåsar!
 
 
 
Hoppas dom börjar gro.
Självklart tar jag emot tips om DU känner till ett företag som behöver anställa inom administration av olika slag.
Maila förslag till bortaboijn at snabel a hotmail punkt com.
 
Få se om jag lyckas hitta på en lika bra produkt som Fröpåsen under den här arbetslösheten. :-)
 

Sista och första skörden

 
Så, med hösten kommer all skördning. Imorgon ska hyresvärden troligtvis börja gräva ner fjärrvärme. Lingonen är inte riktigt klarar än, men jag plockar in dom i alla fall. Om grävskopan är här i morgon blir det grus och sanddamm på lingonriset. Två plantor timjan har växt i rabatten i sommar. Det här blir sista skörden från dom.
Rensingen tog några timmar....lika kul som att handdiska.

Avskedsgåva

 
I går på sista arbetsdagen fick jag en avskedsgåva av en kollega. Ikväll korkar jag upp den.
Skål på er!