Har varit bortrest...

 
...jag och syskonbarnens alla kompisar. Nu är vi alla tillbak på hemmaplan!

Aha...så gör man.

 
I sommar har jag sått citronbasilika. Basilikan växter och jag har funderat hur jag ska förvara bladen till vintern. Torka eller frysa in färskt?  Svt´s morgonprogram hade idag en inslag om just det. Förvara örter. Då väljer jag att frysa in basilikan färsk. Torkningen verkar "smulig" och ta plats.
Den här citronbasilikan är oerhört aromatisk och bladen är kraftiga. Citronbasilikan blir en favorit nästa år ochså. Jag sådde den i pallkrage. Funkar utmärkt.

Mycket grävning idag.

 
Morgonen började med en grävare på framsidan hos grannen. På deras tomt har en liten liten mager pil stått. Den rotrycktes förra sommaren, men ändå har rötterna på pilen lyckats "äta" sig in i avloppsrören hos  grannen. En riktigt stor grop blev det. Tog ett tag innan dom hittade röret, fel på ritningen. I betongröret som är anslutet till det orangea röret var ett stort garnnystan av rötter.
 
Själv använder jag en manuell grävarspade.
 
Vår hyresvärd kommer att gräva fjärrvärme till lägenheterna nu i höst. I eftermiddag ögonmåttade jag var på baksidan jag skulle kunna göra en till rabatt utan att grävskopan försrör allt för myckte när dom börjar jobba med fjärrvärmen. Så efter middagen tog jag ta i den biten. Två timmar senare ser det ut så här på baksidan:
 
 
 
 Då är det bara det roliga kvar. Plantera.
 
 

Min gubbe är här :-)

 
 
 
Här är en spännande gubbe. En klätterjordgubbe. Jag ropade in den på Tradera för 100 kr jämnt inkl frakt. I morgon blir det att plantera den i en kruka och binda fast revorna. Mycket spännande :-)

Bara så ni vet..


1 Min anställning går ut om ca en månad
2 Tips på heltidsjobb sökes
3 Troligtvis kommer min kreativiet att sparkar i gång igen.
 
....häng med här på bloggen och se vad som händer. Kom ihåg punkt nr två :-)

Spammad

Min mail har blivit spammad. Nytt lösenord är fixat.

En ny blogg - Kreativ jobbsökare

Ikväll har jag startat en ny blogg, en samlingsblogg för alla mina kreativa jobbsökar ideér som jag haft under min tidigare arbetslöshet.
Tipsa den gärna till era kompisar och bekanta som behöver en liten "kick" i deras jobbsökning
Kreativjobbsökare
 
 

Akleja

 
Nu behöver  jag hjälpa att identifiera en blomma. Den här fick jag ifjol av en väninna som gjorde sig av med en massa perenner. Den är riktigt söt och blommar mycket.
Kan det vara en dubbelakleja?
 
 
Kolla :-)
Uppdaterad:
AKLEJA 'Nora Barlow' Vetenskapligt namn: Aquilegia vulgaris flora plena Färg: helt fyllda rosa-gröna blommor Höjd: 90 cm Blomningstid: juni-juli Läge: sol-halvskugga Min placering: Planterad: 2011 Antal fröer: ca 25 1 kruka m 7 frön 13/2 - ute Antal plantor: ??

Gammaldags akleja som blommar med helt fyllda rosa-gröna blommor. Nora Barlow föddes i slutet av 1800-talet och var barnbarn till Charles Darwin. Hon hittade den fyllda aklejan i sin trädgård. Det vetenskapliga namnet Aquilegia har fått flera olika förklaringar: Av latinets Aquila vilket betyder örn, detta för att aklejans krökta sporrar liknar örnklor. En annan söker förklaringen ur latinets Aqua vilket betyder vatten och Legio vilket betyder jag samlar, detta för att både blomman och frökapseln kan tyckas likna ett krus. Heter också på engelska Columbine vilket kommer från latinets Columba vilket betyder att dricka. Gamla svenska namn är Akerleja, Fruns Handskar, Dufvblomma och Blåkniljor.
Härdig perenn - Flerårig växt som klarar vårt klimat.
Normalsådd/Stratifieras - Normalså fröerna, om fröerna ej grott efter 4 veckor ställs sådden kallt, bäst är 3 C men kylskåpstemperatur kan duga, i 4-6 veckor eller tills fröerna grott. Optimal groningstemperatur 18 c

 


Adrians Midsommar/Sverigekrans

 
Så här ser materialet ut. Jag stickade en "rulltårta" med 60 maskor rätstickat ca 20 cm. Rullade ihop den och sydde ihop skarven. Blommorna är virkade efter ett enkelt mönster. Virka 4 maskor. sätt ihop till en ring. Virka tre maskor, hämta tråden tre gånger genom ringen och dra genom alla tre maskorna, upprepa sex gånger och fäst trådarna. Efter bilden är tagen fick jag nästa dubbla antalet blå blommor för att få det tätt på kransen.
Klipp  ut blad av filten med en tandad sax. Sen är det bara att sy fast allihopa på kransen. Börja med alla bladen och därefter syr du fast blommorna. Ett resårband ska fästas i dom båda ändarna av kransen.
 
Men först ska det måttas på lille Adrian.
 
 
 
 
 
 

Mjukglass

Ni som har facebook och bor i närheten av Skellefteå kan gå in på Izilunch´s facebooksida och vinna 4 mjukglassar. Jaha, tänker ni! Vadå??? Kolla glassarna!!!! Vinner ni en sån...då, banne mej får ni bjuda mej på en av glassarna.

Snart montering

 
Tänk att man får så mycket gjort när man ser på sport på tv. Tidigare när jag stickat MYCKET var EM, VM och OS  himla bra att sticka till. Under gårdagens finaler under Friidrotts-EM hann jag sticka basen till kransen och alla blommor utom dom vita. Nu är det bara kvar att klippa ut löv från filt-tygen, sen ska allt monteras fast.
 
Uppdaterat! Dubblat antal blå blommor. Det såg glest ut.