En helg med syskonbarn

Här har varit tyst hela helgen och nästan hela förra veckan. Sen i fredags har jag varit i Skellefteå och lekt med syskonbarnen. Vi har hunnit med otroligt mycket även och det har regnat mest hela tiden. På fredag gällde badhuset, men inte bara för oss upptäckte vi, utan halva staaan var där. Vi hade missat att dagis och skolor var stängda. Nåja, vi rymdes i alla fall i barnbassängen och familjebassängen. På lördagen gick vi ut en sväng på stan och åt lunch på Wayne´s. Däremellan har vi lekt inomhus och en av favoritlekarna för Miranda är puzzel. Hon är riktigt duktig på det!


    puzzel

Allt det här har hon lagt själv!!! Japp, du läste rätt. Hon är 2 år och 7 månader och puzzlet är rekommenderat för barn från 6 år!!!!! Vilken skills, va?!

Lillebror Adrian 7 månader är faktiskt ganska ok han med. Stor och stark för sin ålder. I helgen satte han sig nästa upp själv, från att ha legat på golvet.

Vi har haft riktigt roligt hela helgen!!!


Google +

Då ska vi se!!! Nu funkar det att gå in på den nya utmanaren till Facebook, Google +  Kommer det att vara bättre  och vilka andra funktioner finns där??

Svampring

svampring

I eftermiddag har jag varit ute och plockat lite mossa för husbehov. På väg ut till mossan hittade jag en svampring. Första gången som jag ser en sån.

Hur går sägen om en sån??? Trollring, älvor...någon som vet ? ...och jag vill inte någon logisk förklaring om näringsämnen i jorden :-)

Här händer det saker...

husjur
I förrgår hände det precis ingenting under hela dagen. Igår hände allt möjligt under hela dagen.

Mormor skulle flyttas in från sin stuga.
...och nu pratar vi inte en liten resväska som ska packa och transporteras in på byn. Nä, det är släpvagn, fyllda bilbagage, städning, blommor som ska bort ....MED MERA.
Mitt i allt det där blir min morbror yr och blek. Jag skjutsar in honom till vårdcentralen. Där är vi ca 1,5 timmar innan sjuksystrar och en läkare har undersökt honom.
Någonstans där, innan eller efteråt tappar han bort sin mobiltelefon. Panik! Mobilen är borta än så länge. Efter det åker vi till mormors lägenhet och där tappar min moster bort sin handväska. Panik! Den återfinns i alla fall.

Morbror får inte lyfta saker från och med läkarbesöket, eller under helgen. OK! Vi har fortfarande stora fotöljen och tv-apparaten kvar, som ska hem från mormors stuga. En granne engageras i fotöljflytten, en tele-elektriker engageras i tv-apparat-flytten.

Jag får DEN STORA ÄRAN att köra min morbrors bil med släp. Vid min sida i bilen får jag ochså en LEVANDE gps. 
Jag startar bilen och lägger i automatväxeln på "D" och börjar köra. Då kommer det ett  STOOOPP! Du måste ju lägga i D-växeln.
Jag: Det har jag gjort. Jag kör ju framåt.
Morbror: Jaha, det syntes inte härifrån passagerarsidan.
Jag: ?????
Morbror: Sväng höger. 
Jag: Jag har bott här i 33 år. Jag KAN vägen.
Morbror börjar röra i spaken till vinrutetorkarna.
Jag: Rör inte i ratten!
Morbror: Sväng vänster till posten ... ( här ska vi förbi AF med papper)....åsså..parke...
Jag: Jag VET var man kör och var man parkerar!!!!

Sen ut mot stugan för att forsätta med mormors flyttning. Där är fartgränsen 70 km ut från byn.

Morbror: Kör inte så fort!!!!
Jag kör bara i 70 km
Jag: Det är 70 km här.
Morbror: Kör inte så fort!!!
Jag: Det är fortfarande bara 70 km här!!!

På Jokkmokksvägen säger han:
Du kan ju köra bil med släp.

En sista sväng med flyttgrejor för dagen och jag åker sen till mina föräldrar. Vi äter middag och börjar se på tv, sen är pappa borta??!!

Jag tittar ut i köket efter ett tag och hittar ...det som är på bilden!!

Oj, vilken dag!


Bild: huskur för bihålor. Flytande vademecum och varmvatten som andas in.

ÅÅh.

Så. Less. Jag. Är. Regnet!

Fjälldaggkåpa

    Fjälldaggkåpa

Den här lilla växten har ochså fått spunk. Idag upptäckte jag små blomknoppar på den. Den ska blomma juli-augusti. Kul. Jag hoppas att den ochså hinner blomma innan forsten kommer. Vill verkligen se hur blommorna ser ut.


Mäh!

    riddarsporre


Mitt på dagen idag gick jag ut till min nya rabatt, bara för att titta till den. Det var några dagar sedan sist. För att vara i sepember är det ju ganska varmt. Jag kan säga att det märktes i rabatten. Började plocka lite ogräs, tittade upp på blommorna och såg att en del perennar hade vuxit. Ordentligt! Det vara bara att hämta trädgårdsspaden.
Jag började med att gräva upp Vitpyttan och dela den i hälften .Den ena halvan planterade jag på motsatt sida i rabatten. Sen grävde jag upp en röd Astilbe. Den var så stor att jag fick göra "kvartar" av den. En har jag behållt och dom tre andra finns för hämtning om någon vill ha dom. Jag sparar dom max till på tisdag.

Förra hösten köpte jag en Riddarsporre som det har gått ...så där...för. Knappt kommit några skott. Nu ni! Jag kände inte ingen den. Var tvungen att läsa på planteringslappen. Dessutom har det kommit små blomknoppar på den. Jag hoppas, hoppas att den hinner slå ut innan frosten kommer.

Mest hela dagen har jag varit utomhus. Grejjat på och avslutade med höstens första promenad. Nu är jag värd soffan! :-)

Jobb

För några dagar sedan blev jag uppringd av en utav mina gamla arbetsgivare. Idag har jag varit till företaget och i slutet av september börjar jag jobba där till mitten av december.

Nu vet jag vad jag gör under hösten och det ska bli riktigt roligt. Ni som har följt mej i mitt "kreativa jobbsökande" vet att jag har marknadsfört mej ordentligt. Det här jobbet fick jag via en i mitt nätverk som visste att jag var arbetslös.

Ikväll har jag firat med en spontanmiddag på restaurang med min granne och en väninna till henne.

:-)


Solrosfrallor

      solrosfrallor

Imorgon ska jag på LC-möte med kräftskiva. Jag har lovat att baka bröd och jag lovade att baka
Räkfrossebrödet. Jaha, men nu blir det så, att det blir två sorters bröd. Idag hittade jag det här på nätet. Var bara tvungen att prova det. Brödet ryms inte i min frys, mer än över natten. Jag gjorde bara om lite, lite grann i recepet den här gången. Oljan ( 0,5 dl) är utbytt till smör.

Solrosfrallor
50 gr jäst för söta degar ( konstigt, men det funkade bra )
5 dl vatten
50 gr smält smör
1,5 tsk salt
2 msk mörk sirap
3 dl solrosfrön
6 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i micron. Mät upp ljummet vatten från kranen i ett mätmått och rör ut jästen i degbunken, med vattnet. Tillsätt dom andra ingredienserna och arbeta degen några minuter. Jäs i 30 minuter. Häll ut degen på bakbordet och knåda. Dela degen i två bitar och rulla till längder. Skär ut lagoma bitar och rulla till bollar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs i hela 45 minuter. In i ugnen 250 grader i 10 minuter.

Dom ser lite skrövliga ut, men dom blev luftiga och goda.


Restgarn

yarn

Höstens första sockar är stickade. Det är blåsigt och regn ute. Vad gör man?? Bara att ta fram stickorna och börja på vinterhobbyn. Jag hittade lite restgarn i garnlådan. Det fick bli ett par barnsockar.

Jag förhandsgranskade bilden och ???? hur tusan har jag fått till rundade hörn på första lagret i bilden???  Hahahah!

Jaha...

...då är vi här igen!!!!

Har nu börjat leta en ny dator.

Jantelagen då , jäntelagen nu

"Jäntelagen av Gudrun Hjelte

Du ska tro att du är något.
Du ska tro att du är lika god som alla andra och alla andra lika goda som du.
Du ska tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.
Du ska veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa, kan du uppskatta dem som är bättre.
Ibland vet du mer än andra.
Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra.
Du duger till mycket.
Skratta åt dig själv och din värld – det gör dig fri.
Du ska tro att många bryr sig om dig.
Du ska tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem.
VARFÖR? För att du är någon, en som behövs!"


Ni behöver inte leta St Paulia i Piteå...

mini dubbel st paulia rosa


...i alla fall om ni har tänkt köpa dom i rosa färg. Dom är slut! Jag köpte sista plantan. Självklart vill jag själv har fler plantor av den här ursöta sorten. Man klipper helt enkelt av ett blad vid roten i plantan och sticker ner den i ny jord. Det kommer att ta några veckor och sen tittar det upp små rara skott vid bladet. Hoppas, hoppas dom hinner börja blomma till vårvintern. Gärna i februari eller mars.

mer uppgradering i köket

     shabby chicUppgraderingen på över-romantiska detaljer i mitt lilla kök fortsatte idag. Jag åkte hem till byn och gick in på affären,
Handplockat och fick lite inspiration. Där såg jag ett blankt kakfat med rosor på och kom på att jag har ju ett sånt hemma. Plastblommorna hittade jag på rea 70% i en annan butik på byn, 2 rum och kök .

Kaffekannan och gräddkanna är från mormor och morfars restaurang Konrad´s restaurang som fanns i Älvsbyn. Den lilla betjäntplingan var min mormors mor. Hon hade sucketter i den. Ljuslycktan är från IKEA.

På vägen hem svängde jag förbi Dollarstore och hittade tekoppar som jag kommer att hänga upp under hyllan som jag visat tidigare. Måste bara hitta några bra krokar till dom.