Hackspett

                              hackspett

Åkte hem till byn. Stannade kvar över natten. På kvällen säger pappa. Vi har visst fått en hackspett.


Jodå!
Kl 04:36

The nightmare startade. På taket, tre meter ovanför mitt huvud satt en "man" med ett trumset. Han körde ett solo som får alla trumrockstjärnor att klassas som amatörer. 

Jag upp, ut genom altandörren. Där uppe på tv-antenn, alltså på TV-ANTENN( fatta vilket oljud ) sitter han och ....tjaa..bara tittar på mej. Bryr sig inte alls faktiskt. Jag går fram och viftar med armarna...näää...tittar bara på mej. Jag klappar i händerna och han flyger iväg...
Går och lägger mej igen.

kl 04:50.....The nightmare börjar om. Så där håller vi på till kl 06:30. Då är jag LESS.

På byn öppnar affärerna kl 10. Strax efter det klockslaget åker jag till Gårdings järnaffären. Nix, dom har ingen hackspettsatrapp. In i bilen och jag kör till Öhmans trä, köper playwood och rundstav. Tillbaka ner på byn köper målarfärg och penslar. Googlar hackspett och hittar en
ritning här. Sågar ut den, målar och sätter fast den på rundstaven. Upp på taket och bilnder fast konkurrenten vid tv-antenn.


....den funkade i 12 timmar. Sen var fanskapet tillbaka.

Tips??? Någon???

Spännande

I helgen beställde jag en perenn som jag leta ett bra tag. Drakmyntan är här! Det som är lite unikt, är att varje blomma har ett litet gångjärn mot blomskjälken. Den går att vicka i sidled.
Planterar man flera vid varandra blir det få fint. Den vita blomman syns bra.
Dax att så den i en kruka ....och ställa ut i snön. Den ska ha en kylperiod innan den börjar gro.


Det finns hopp

    

Lite oskarp bild, men det syns vad som har tinat fram idag.  Hur tusan har den hunnit bli grön och så där "frisk" ? Succulenterna brukar vara lite svåra på våren, tycker jag. Även när snön tinat bort brukar dom var lite så där bruna och kanske-kanske-kanske att dom överlever. Imorse var stenen helt täckt av snö. På sju, åtta timmar har den lilla plantan tinat fram. Den verkar ha mått bra där nere under snön. Undra om fler kompisar till den här tittar fram i veckan.

Piteås längsta datasladd

             

Äntligen fungerar datorn som den ska. Hade en datakrasch, köpte laptop. Ett stort steg i min teknikvärld. Förra veckan Bredbandsstrul. När datorn gick att använda igen kom jag ihåg att förra hyresgästen hade ju lämnat en massa grejor. Har man sett. Bland allt kolliox fanns en lååååååång data sladd. Jag menar låååååång. Nu är det ju så, detta kolliox som han lämnade har legat ute i mitt kallförråd. Sladden fick tina en timme, sen pluggade jag in den i väggen och i datorn.
Tada!!! Det funkar.
Jajjemän, här sitter man i vardagrummet med en bärbar dator och känner sig modern.

Va? Trådlöst bredband???. Jo...om några år ....kanske!

Sakta kommer blommorna

      Efter tre, nästa fyra dagar utan internet kan jag äntligen surfa och uppdatera dom sociala medierna :-) Man är ju helt off-side utan internet. En fördel när datorn är avslagen, är att man hinner en massa saker. Hurtigheten kom som ett brev på  posten. Visst. Har hunnit ta promenader, städa skåp, laga mat för infrysning och skolat om lite plantor.
St Paulian kommer med små sticklingar, Citronbasilikan är redan en hit. Dom små bladen använder jag i matlagningen. Väldigt god ört. Solbollen ska bli intressant. Jag har testat den förrut, tyvärr blev det som ...åssit borti dom. Hoppas på mer tur den här gången.


Aroniasylt

     I höstas fick jag av mina föräldrar en påse aroniabär. Strålande sol ute och planen för dagen ( förutom städa, tvätta, laga mat, skola om plantor ) var att sitta ute och sola på min altan. Så, innan solen börjat värma där ute, tog jag fram aroniabären från frysen och kokade lite sylt. Jag tycker sylten är godast utan dom stora kärnorna. Egentligen är det nog syltsaft ???.

Aroniasyltsaft
1 liter aroniabär
2 dl vatten
3 st stjärnanis
skjud bären ca 15 minuter.
Passera saften genom en sil.
Tillsätt ca 3.5 dl strösocker och 2 tsk vanlljsocker. Rör tills sockret har löst sig. Ta bort skummet och häll upp i en ren burk.

Klart! Gott till våfflor, glass och superlyxigt i filet på morgonen.

Mycket spännande!

        


För en treåring är det här mycket spännande. Vi gick på upptäcktsfärd runt gammelmormors stuga. Det blev jackpot! Vi hittade tre högar med älgbajs! Hon låg ner på marken för att verkligen SE hur det såg ut. Mycket spännande!

"Fjällen" i Norrbottens Pärla

Norrbottens PärlaVarför åka otroligt många mil till fjällen när man kan vara här. Kanis i Norrbottens pärla. Där finns allt för barnfamiljer och större barn. Fina bivacker att grilla korv i. Kanonfina nedfarter hopp och ramper och perfekt pulkabacke.
Vi har haft två soliga påskdagar i Kanis.....

ps. Kolla liftkön! :-)

Gillar mitt Pås...strutsägg!
Japp! I like it!
Glad Påsk!

Limesockerkaka
Man blir ju bara less att vara ute och det helt plötsligt börjar snöa och blåsa. Bara att gå in igen och göra nått roligt.
Baka, så klart!

Limesockerkaka

2 ägg
2 dl socker
50 gr smält smör
2 tsk bakpulver
2 3/4 dl mjöl
1 dl ljummet vatten
rivet skal av en lime och ca 2 tsk limesaft.

Vispa ägg och socker poröst. Smöra och bröa en form. Blanda dom torra ingredienserna i en skål. Blanda den smälta smöret, vatten, limeskal och limesaft i en skål. Häll all vätska i äggsmeten, blanda och häll sedan dom torra ingredienserna i smeten. Rör ihop. Häll i formen och in i ugnen. 175 grader i 40 minuter.

Så där!


Komsi komsi!
 Självklart har jag gjort några frösådder i år. Jag försöker locka och leka med dom små, små plantorna. I år går det lite trögt. Tidigare har plantorna fått
tävla. Det gick faktiskt mycket bättre :-)