Storjägarn´s nyårssnittar

DSC01976.JPG 

I sommar var jag på bröllop och på möhippan bjöds det på smördegsrullar med västerbottensost. Ska prova göra en variant på det ikväll.

smördegsplattor
skagenost
dill.

Kavla ut en smördegsplatta, bred på mjukosten och strö över dill. Rulla ihop till en "rulltårta" och skär lagomt stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla ägg på mumsbitarna,  in i ugnen på ....vad-ska-vi- tro....175-200 grader. Garnera med dill när du tagit ut dom ur ugnen.

Ska bli spännande :-) ...flipp eller flopp!!

Gott Nytt År

Ikväll är det beställt Flygande Jacob till nyårsmiddag.

Dagens att göra:

vakna
grilla kycklingen till middagen
promenera
sopa bort snö från uppfarten....
Laga maten

Fira nyår.

That´s it!

:-)

sen julklapp till bilen

2 * 1175 kr....samt arbetskostnad.

dubbelstuds

Idag har jag åkt ner till Skellefteå och hälsat på syster med sambo. Från boijn är det 15 mil enkelväg.
Åkte iväg ca kl.10:00. När jag passerat Piteå och kom till Jävre (6 mil kvar till Skellefteå)  började bilen att dubbelstudsa...jajjemän bodoink...bodoink...på E4:an. Men,herregu`tänkte jag är E4:an redan sönderkörd av långtradare. Det var inte så länge sedan dom la ny asfalt och fixade mitträcke. Jaha, tänkte jag, nu måste dom ta upp all asfalt och lägga på nytt och det blir väl till sommaren och mitt i semestertider....hm...
Fortsatte mot Byske och det studsade på lika mycket. Konstigt! Åh,nej tänkte jag ...kanske jag har fått punka , men näää.... det verkade inte så.... i alla fall. Inget skrammlade i bilen och jag såg ju att vägen var helt ok...den är inte uppnött av långtradare. Då behöver det inte bytas nå asfalt till sommaren och inte mitt i semestertider. Så bra.Bodoink....bodoink....kan det vara bilens stötdämpare....det kan det vara.....DET KAN DET VARA. När böt jag stötdämpare sist? Kommer inte ihåg. Dubbelstudsade mej ner till Skellefteå och Bergsbyn....ganska mör i kroppen steg jag ur bilen.....


På eftermiddagen började min färd upp igen. ÅÅÅHHH,,,my God! Vilken skummpig resa. När jag kom till fyrkorsningen på Norrabyn var jag stel i nacken efter att ha parrerat mot alla studsar. Tog höger hand bakom huvudet och knöck till..."pling" så hamnade översta kotan rätt igen.... :-)


Tur att man känner Marcus på Shell. Ringde upp honom och han tittar förbi imorgon för att kolla över läget...eller som han sa:

Utgifter?! Kostnader?!...det fixar vi, jag tittar förbi imorgon. :-)

Har någon en bra Lottorad?


Fuktmätaren

                                43863-558

Blompinnen som vet om dina blommor behöver vattnas!! Japp. Ner i krukan med den och den visa precis hur fuktig jorden är. Det går inte att ta död på blommorna... helt enkelt. 
Ganska smart grej.
Morsan har alltid varit intresserad av maniker som underlättar i hemmet...ett arv från mormor. Under -80 och -90talet kommer jag ihåg att dom alltid köpte manicker. Hittade någon av dom en bra manick, så skulle mamma, mormor och min moster, ALLA köpa samma sak...till ett bra pris!!!!!! I börja handlade det om hushållsmaskiner som mixade, rev grönsaker, öppnade burkar. Det viktiga var egentligen att manickerna hade sladd....elsladd!
Sen var det ......Fönsterputsaren. Stämmer! Har ni hört talas om den? Ena sidan på manicken kom putsmedlet och vattnet, vände man på den så torkades vattnet och smutsen bort och hamnade i en behållare. Den går på batteri. En stor hit i familjen!

Sen kom tv in i bilden. Stor tv - bra bild.....den "fasen" finns fortfarande kvar....


 

December eller april?

                           43863-559

Mormor stuga den 23 dec 2007.....helt otroligt!  Det brukar var så mycket snö, att man inte ens kan stå där jag står, för att ta kortet. Sanda i stället för att skotta. Så baklänges!

Dammade in till Piteå för att kolla blommorna och posten. Passade på att gå ut på stan och se på mellandagsrean. Massor med folk...men inte mycket till rea, måste jag säga. Bara 3-4 klädställningar med ½-priset kläder på dom flesta klädbutikerna.... hm... jag väntar till februarirean istället. Dom måste ju bli av med alla vinterkläder innan vårkläderna gör entre....eller hur?

ip- siffror

Nu har jag fått nå &%#& -förbaskat spam¨

blockera det här ip:t i på era inställningar
89.288.145.192

Sitter inte helt sysslolös

...syns inte så mycket här på bloggen just nu i dagarna och kanske en vecka framåt.

Uppdateringar:
Dolly ......lite sur...får klia henne på huvudet när hon ska få mat. Skottar lite snö åt Dollys husse och matte. Igår kom det fjuttiga 4 cm snö.

Klurar ut varför den ganska nya diskmaskinen inte diskar, fast jag hör att vattnet spolas in och tömms. Har rengjort filtret som var rent ! kollat "armen" , flyttat om porslinet i maskinen. Tryckt på knappar.

Pappas värmluftspump på väggen som är ny, blinkar grönt/ rött och blåser kallt. Jaha, vad är fel på den då?. Slå av slå på öppna dörren och lyssna, slår av och på igen. Det kommer varmluft. BRAA!

Vattnar blommorna och kollar jorden med en "blompinne". Den ska jag blogga om senare.

Är hos mormor och äter rester av julskinkan

Promenader med min moster.

Stickar på ett par sockar

Snart åkter jag hem till Piteå över dagen. Kolla blommor och post.

ikväll är det loppis här i boijn

OK, så mycket har jag inte att göra egentligen, men det är ganska skönt. Det kanske blir mycket efter nyår.

bildbevis

DSC01973.JPG 

Mormor i hennes blå skinnfotölj...julafton...rullar julklappspapper till våra födelsedagar under 2008 :-)

Mandelformar

DSC01962.JPG 

jag har just skrivit hela inlägget, förhandsvisade och nu är texten borta...

Min moster har beställt mandelformar till efterrätt på julafton. Antingen blir det med aprikoser och marsansås eller med åkerbärssylt och marsansås. Hoppas på det senare. igår kväll bakade jag dom

1 dl hackad mandel utan skal
1 dl socker
100 gr smör
2 dl mjöl
0,5 ägg

Rör smör och socker poröst, rör ner ägg och mandel, sist i med mjölet. Så här brukar jag göra med deg som ska vila i kylen, för det ska den här göra. Ta plastfolie och lägg på skärbrädan. Ta upp degen och forma den i luften i händerna ganska avlång. Lägg degen nära dej på plastfoliten. Tvätta händerna och rulla sen degen med folien runt degen till lagom tjocklek för att skära bitar av. Lägg in den avlånga degen i kylen och låt den vila i minst en timme. Skär sen lagoma snuttar och tryck ut i formar. In i ugnen 10 minuter i 175 grader.
Så här brukar jag göra med snittkakor eller kakor som ska skäras till slantar. Det blir inget kladd på skärbrädan och snabbt går det.

julgranopaketfakta

                                       DSC01960.JPG

....bara så ni vet....
man får större julklappar om julgranen  inte är högre än så här!
Gula inomhustofflor

DSC01950.JPG 

Här har jag stickat tofflor åt mej själv. Använde samma mönster dom dom
gröna barntofflorna. Ökade maskorna så jag hade 16 maskor på varje sticka innan jag stickade på som vanligt.

Fullt upp idag

Det började på morgonen. Kring 11:00 skulle jag stryka mina byxor som jag hade tänkt ha på en anställningsintervju. Är husvakt åt mina föräldrar. Min mamma har köpt ett nytt strykjärn...a la space....Slår på  strykjärnet, ställer in graderna och lägger upp byxorna på strykbrädan. Man har ju sin "svung" när man hushållsarbetar, så jag gjorde som jag alltid brukar göra utan att titta på vad jag gör.
Håller fast byxorna med vänsterhand och i en perfekt sväng för jag strykjärnet ner på byxbenet. .....iiiiiiii ...tvärnit....lyfter strykjärnet rakt upp och byxan sitter fastklistrad på strykjärnet.

F
A
N
!
Panik ,panik ,panik....dra loss byxorna och kvar är ett perfekt  märke av strykjärnet.

Graderna stämmer på strykjärnet, men det var ändå förvarmt. Suck.

På med svarta jeansen och iväg på mot Luleå. Fredag före julafton. Hur många lediga parkeringar finns det i Luleå..just den här dagen på året. Hittar tillslut en ledig plats i ett parkeringshus. Är bara några minuter försenad.

Intervjun var trevlig, konkret och lättsam. Kändes bra i alla fall. Vi är tre som "slåss"om tjänsten.

Tillbak till boijn.
Hann inte titta till Dolly innan jag åkte iväg. Nu på kvällen har jag varit förbi hos henne. Då har katten för första gången ...PÅ 16 ÅR...haft  rännstjita. OCH det var en hel del utanför lådan...på toastolen....lite på mattan och under tassarna. Ringde till matte och husse. Troligtvis är det torrkulorna som är orsaken.

Städa badrum!

Nåja...intervjun känndes bra i alla fall.....håll tummarna.


Dolly

DSC01946.JPG 

Här är katten Dolly som jag är kattvakt till.
Titta.. det funkade...  lockade till mej Dolly med en kökskniv och en knivslip...coolt.
Dolly ...donnan på den här gatan är helt svart utom två tår på vänster framtass. Ser ni dom?
Har inte tillgång till min egen dator så det blir mms:ade bilder ett tag framöver.

opa boijn

Då är man här ...för att vara lite husvakt och ta hand om grannens katt.
Har just varit över för lite mer instruktioner om Dolly:
Vill du att hon kommer till dej, så tar du en kökskniv (!) och en knivslip. Vässa kniven så kommer hon till dej.
....ok !!!!
Hon äter specialfoder. Har haft urinvägsinflamation.  Matte tar fram specialfodret efter hon har vässat kniven mot knivslipen. Plötsligt sitter båda katten och deras hund nedanför fötterna. Hunden snåläter kattfodret.
....ok!!!!

Det blir nog bra......

Rock n´roll

Hemlis än så länge..

idag hände nått  ca kl.11:00

idag hände nått  ca kl. 14:30

...och på fredag kommer nått att hända kl. 13:00

...håll tummarna.... :-)

Uppdrag:

I jul har jag fått i uppdrag att vara kattvakt åt grannens katt - Dolly 16 år

Har fått information idag:

Hon tycker om att sova på sängen nere i källaren. Lämna dörren öppen. Dessutom motionerar hon genom att springa från källaren till övervåningen.

Hon går att klappa

Hon klarar sig även om jag inte går dit varje dag.

Ibland busar hon...studsar på bakbenen.

När jag kommer in i huset kommer hon ner från övervåningen.


Dolly och Storjägarn´ verkar ha samma vardagslunk.


Vandrarhemmet

image552

Idag har vandrarhemmet i Piteå haft öppet  för visning. Det har tidigare varit sjukhus. Lite gamla saker visas upp i korridorerna. En våg ...väl använd såg den ut att vara och en rullstol. Tänk att dom inte har ändrats så mycket i design. Två hjul och en sittplats.
I rummen finns två våningssängar och ett bord för dom som vill hyra rum.

stövlar

image551
slalom och sprint- stickning

hej va´ det går undan...

image550

..... att sticka booties när man kommit på knepet :-)
Har gjort den här ikväll. Stickar den andra i morgon till skidorna på tv. Väntar med att sy ihop skon, så dom blir likadana.

test

image549
Nu har jag provat att sticka en bootie. Jag har trott att dom stickas på 4 stickor...nix pix...dom stickas på 2 stickor. Man syr ihop mittdelen på sulan och baksidan (vaden) av skon. Det här var från ett amerikanskt mönster  (se förra inlägget)....lite svårt att tyda hur dom menar. Ökningarna fattade jag ingenting av....på videon stickar dom ju baklänges och spegelvänt, eller hur? Kollade i en stickbok på olika ökningar och hittade den man tar upp en maska mellan två maskor. Den fick duga.
Stickade med olika garner, så sulan blev lite kort för tårna, skulle jag tro. Jag tror att skon blir finare om man stickar i ett grövre garn.

.....nåja....ganska nöjd i alla fall. 

Knitty Gritty en stickshow på nätet

Har ni hört talas om den showen?
Igår råkade jag hitta
DIY-network  do it yourself .Ett stort hav med pyssel och hantverkstips. Där hittade jag Knitty Gritty en show för stickare :-)  Det verkar finnas videos till alla tips.

PHOTO
bild: diynetwork
Dom här coola booties:arna ska jag försöka mej på.

Ny variant på Flygande Jakob

image548

1 stor kycklingfileé
1½ dl grädde
1 msk creme fraiche
0,5 dl chili sås
1 banan
3 skivor bacon

Stek kycklingen i småbitar, krydda ordentligt med grillkrydda. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Skiva bananen på kycklingen.Vispa grädden tjock och rör ner creme fraichen och chilisåsen. Bred över kycklingen. In i ugnen 225grader ca 20 minuter. Undertiden kokar du pasta/ris och knapersteker baconen.

Några minuter innan det är klart lägger du baconen ovanpå gräddtäcket.

Sååå gott det blev. Fett och smarrigt. Kokade FULLKORNS pasta till ...i alla fall.

vattenkokare

image547

det här trodde jag inte....men, jag har köpt en rese-vattenkokare. Int´ för att jag ska nånstans! Nejdå, kommer att vara inrikes hela julen. Dricker en del te på kvällarna när jag jobbat kväll. Det tar ett tag att koka vatten på spisen. Ibland har man hunnit sätta sig till rätta i soffan och börjat se på tv. Vill inte missa nått, så jag väntar tills det blir reklam på tv. Vattnet kokar snabbare i en vattenkokare.

I-LANDSPROBLEM! 

I know!

Rosa blogg

Medans jag virkade min rosa mormors-sjal skrev jag att bloggen skulle vara rosa, bara för att påminna och peppa mej själv att virka klart sjalen.
Sjalen är klar sen ett tag tillbaka.Snart  är det dax att göra om bloggen igen.....hur ska den se ut? Börjar fundera över det. Vårgrön.....visst blir det vår när julen är över :-).....GULD...kanske!!! ...njaaaeääää....Vilka är färgtrenderna till sommar? Ska det var mönster i olika färger? Tunna linjer?

Googlade lite på ämnet....lila och grått och grönt??!! Hallå

...måste fundera....

Andra gången...knäck

image546

ifjol hann jag koka knäck TRE gånger innan jul, så  det är lungt i år. Glögg är ochså gott till jul. Har druckit upp 2 flaskor COOP-blossaglögg...hittills.....själv.

Knäcksugen

Herregu´så knäcksugen jag blev...
... grädde socker och sirap....mot COOP....

God jul till bloggvärlden

image545Idag blir det julkortsjakt och komma ihåg att posta dom.
Till er i bloggvärlden kommer det här julkortet.....
....från Storjägarn´

latmasken

Storjägarn´ på Youtube

Den här har jag visat förrut...men så här ser det ut när det är dax att bädda sängen.

Ingen mat på flleeeera timmar...

image544

...så här ser hon ut när det fattas mat på tallriken.
Matte glömde borta att lägga upp fisk innan hon for och jobbade. Storjägarn´ sitter parkerad och väntar på mat...samtidigt kommer "ond-ögat " sneglandes.
Äntligen mat!!!

Terminslut på jobbet...

...sista dagen för i år på jobbet. Börjar jobba kl 17:00. Det är lovat chokladkaka/tårta till fikarasten. Gott.
Har dammat iväg lite fler jobbansökningar. Får ser om det ger resultat :-)

sockar

image543

Tack för hjälpen..

...Linda Gosing. Önskar dej samma sak :-)
Lämnar tv:n på..nu ska jag promenera

Mormors egen tradition..

image542

Nu ska jag berätta om mormor och hennes EGEN tradition.  Det är en tradition som aldrig är planerad men inträffar ALLTID  i jultid.  Vi andra har ingen kontroll över det. Traditionen började nog för ungefär 5 eller 6 år sedan. För det mesta händer det när hon är på samma ställe - i den blå skinnfåtöljen. Hon sitter där som vanligt, kanske hon äter en smörgås, kanske hon äta en knäck. Hon kanske bara sitter där rakt upp och ner och tittar på tv.....
 Då händer det!


Först  ringer hon till sin son ....som känner igen allt ...och suckar..

Sen ringer hon till döttrar....som känner igen allt ...och suckar..

Sen ringer hon till barnbarn ....som känner igen allt ...och suckar..

Nu blir det snabbplanering ....var är det öppet , vilka jobbar, ringa och boka tid, vem ska skjutsa, vem ska hämta....


Alltid i jultid. Det har hänt idag.


Mormor har bitit av en tand.


Nu igen..

image541

...ser på Fredsprisutdelningen från Oslo ....och vad händer??!!
"Denna kanal är kodad eller på annat sätt otillgänglig"

Peace...digitalboxen ...peace!!!!


Nu har det lossnat...

...det finns jobb att söka. Har hittat ett till som passar utmärkt. Dammade iväg en ansökan. :-)

Nu har jag skickat iväg...

...en jobbansökan till ett företag som ska öppna på orten.
INGEN ANNAN FÅR SÖKA DOM JOBBEN.

....*svingar  med pekfingret*...era bredband hakar upp sig.....ni skriver fel på kuvertet....ni råkar skiva en 3:a som första siffra i personnummret....


Lilla Julafton

image540

I helgen har vi haft lilla Julafton. Några ska utomlands över jul och kan inte vara med på julafton. Vi firade samtidigt lite födelsedagar som vi har "sparat ihop".
TIdigare har jag skapat en kategori som heter Mormor- stories där finns en berättelse om hennes pappersåtervinning.
 Igår fick vi se exemplar av hennes etikettåtervinning.
På den första etiketten borde det bara stå: "Mikael. Grattis på födelsedagen av Karin"
Orginaltext: "God Jul mormor önskar Åsa och Mikael"

På den andra etiketten borde det bara stå: "Åsa"
Orginaltext: "Jan av mor".

Ser med spänning fram emot jul och hoppas jag får den undre etiketten.

Vi spelade också Julklappsleken och ett nytt moment finns nu med i den:

1. Alla paketena på bordet, den som får en 6:a på tärningen får ta ett paket.
2. Äggklockan ställs och den som får en 6:a får ta ett paket av någon annan.
Nyhet! 3. Alla stolarna tas bort och äggklockan ställs på 1 minut. Alla går runt bordet, när klockan ringer får du den pakethög som finns framför dej......om det finns någon pakethög :-)

Trevlig helg..

..tillbax på söndag.

Saffrans-skorpor


image539100 g smör
1 paket saffran
2 st  ägg
1.5 dl strösocker 
5 dl vetemjöl är orginal receptet ,men jag använda 4,5 dl vetemjöl. Testar och hoppas att som blir ännu sprödare än i fjol,så jag använder lite mindre mjöl den här gången
2 tsk bakpulver
1.5 dl sötmandel

Slå på ugnen till 175 grader. Skålla och hacka mandeln grovt. Rör socker och ägg poröst. Smält smöret och tippa i saffran. Låt det svalna så hinner saffranet lösa upp sig i smöret. Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ihop alla ingredienser. Det blir en lös smet. Blöt händerna i vatten och ta upp en tredjedel av smeten . Forma till en "baguette". Forma två till och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

In i ugnen ca 25 minuter. Ta ut plåten och skär snittar i baguetterna. Fördela dom lite grann från varandra så det kommer luft i emellan. In i ugnen igen, sänk till 110grader. Låt dom stå där i ca 10 minuter. Slå av ugnen och ta en träslev som du sätter i ugnsluckan.

Lämna dom där och glöm bort skorporna tills imorgon och dom blir supergoda.

Knäck

image538


Är det nått som aldrig tar slut så är det knäckformar, eller hur? Dom köper man tre förpackningar för 10 kr. Dom räcker huuur länge som helst. Idag tog dom slut! Massor med knäcksmet kvar, vad gör man?
Nödlösning.  Det blir muffinsformar, så klart!!!

Stora knäckformar och så smälte jag choklad och  täckte knäcken med det.

Knäck:
1½ dl socker
1½ sirap
1½ grädde
1 dl skållad hackad mandel.

god paj

image537

Eva´s goda paj:

En paj deg.
Då valde jag Tina Nordströms pajskal

50 gr rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Förväll 6 broccolibuketter
strimla en bit purjolök..det du tycker är lagomt
Strimla en gul och röd paprika. Fräst purjon och paprikan i en stekpanna.
Strimla 6 st soltorkade tomater....jag valde med örter
Halvera 10 svarta oliver
75 gr feta ost


3 ägg
2 dl kesella
75 gr fetaost
1 pressad vitlöksklyfta
nu la jag till en liten sak...kan ju inte hålla mej till recept riktigt. En liten dutt sambal oelek

Tryck ut pajdegen i en form. Lägg i dom frästa grönsakerna. Häll över äggröran. Smula över fetaosten och in i ugnen ca 40 minuter i 225 grader

dragkedjan

image536
En ny kategori i bloggen. Nödlösningar.
I min vinterjacka har dragkedjan gått sönder. Så där irriterande ..ni vet...man dra igen låset och när man tittar neråt, så är jackan öppen i alla fall. Så  här är det: JAG KAN INTE SY. Alltså måste jag hitta på en nödlösning. Att sprätta upp jackan och ta loss den trasiga dragkejdan ...nej, det blir bara massa stoppning över hela köket. Lämna in jackan för lagning hos en sömmerska. Det går bort. Kostar mer än vad jackan kostade.

Fram med saxen. Det blev en nödlösning i stället. Jag klippte bort den yttersta delen på den trasiga kejdan. Alla "ploppar" klipptes bort. Kvar i jackan  på båda sidorna  lämnades det kvar ca 0,5 cm svart tygbit. På den lilla bredden sydde jag fast den nya dragkedjan ....MED RAKSÖM.

Tada... häpp....jackan får stanna kvar en vinter till.

Ny kategori

Nödlösningar. Bilder läggs ut idag.

Julrim

....oh my ....my nu har jag börjat med julrim till paketen.

Här finns många att välja mellan om du vill ha hjälp.

I love nödrim..... tur att jag har Lambis näsdukar att torka skratt -tårarna med.

Julklappsleken

image535


Här är mina bidrag ut till leken vi ska spela till helgen. 

Så här spelar vi julklappsleken:

Vi sätter en max summa på paketen.

Alla paketen läggs på bordet och en tärning går runt bordet  Den som får en 6:a får ta ett paket från högen. När alla paket är slut har vi olika många paket. Nu startar vi äggklockan  och sätter den på 15 minuter. Den som får en 6:a får TA ett paket av vem som helst.
När äggklockan ringer får vi öppna dom paketen vi har framför oss!

Det finns olika varianter på den här leken. Hur gör ni?

Julklappar...

jaha....har inte börjat än, faktiskt. Endel har redan handlat klart. Inslaget och allt. Nix. Inte här. Nu är det dax att ta tag i det.

Tvättning

image534

tittar på bilder av min katt och hittade den här när hon som vanligt ligger på den dyra filten ( såklart)  för att tvätta pälsen. Hon har  myyycckket päls att tvätta.

Kupan Röda Korset...

image533

har öppnat i byn. I lokalen har det varit en ekipering. Här hängde det kostymer skjortor och andra finkläder som byborna klädde sig i. Enligt dom anställda på Röda korset är inredningen beställd på NK i Stockholm och troligtvis sattes den upp i början av 60-talet.

Utställning

image532
Quilt Quinnen har en utställning i turistinformationen. Massor av fina tygtavlor.
Bilden ovanför är kyrkstugorna inne boijn

Tyska bullar

image531
Titta, så fina bullar mina föräldrars grannbarn har bakat....och dom var supergoda.
Tack så mycket!

Det matar på ...

image530

stickade i helgen