Ditt och Sveriges årshoroskop

Här är ditt 2009

GOTT NYTT ÅR!

# 269

         
           Oumbärlig handbok

Från en
oumbärlig handbok 

Har ni haft en stökig jul och råkat få skinkspad eller glögg på tapeterna, så har ni ett tips här :-)

"269. Att rengöra tapeter. Ett två dagar( hvarken mer eller mindre duger ) gammalt bröd skäres i stycken, och sedan man med en pust bortlåst allt dam så börjar man uppe vid taket att med ett brödstycket sakta styka tapeterna, ungefär en half aln längt i hvarje tag. Sedan man sålunda gjort en rund kring rummet, börjas nästa hvarf något ofvanför der det förra slutade, och på samma sätt fortfares tills man kommer ned till golfet. Om strykningen göres ordentligt, får till och med ganska gamla tapeter derigenom ett nytt utseende. Man bör vara försigtig att ej gnida mycket hårdt eller åt mosatt håll ( tvärs öfver). Då brödet blir smutsigt afskäres en skifva och nya brödsycken tags så ofta det erfordras"


Tisdagstema:nyårslöfte

          nyårslöfteVeckans
tisdagstema är nyårslöfte. Nu är det så att jag har nött ut ett nyårslöfte under några år -banta. Eller som min moster säger:
 " Säg inte banta. Säg att du lägger om kosten, för din hälsa!!!!   Sååå" Jag har lagt -om- kosten -för- min -hälsa några gånger och alltid tappar man nått kilo. Nu vet jag hur man gör och kan det. 
Röker inte, så jag kommer inte sluta röka. Dricker.....knappt lönt att nämna. Jobba för världsfreden, jooo, i den lilla världen. Egentligen är alla dom där vanliga nyårslöftena förbrukade. Eller hur? Det blir nått HELT annat.

Det blir ett nytt nyårslöfte: 
Under  2009 ska jag vinna pengar. 
Hur mycket då?

....hmm......

Så här mycket ..* sträcker ut händerna åt var sitt håll*!

p.s 
alla får planka mitt nyårslöfte
d.s

 

Summering av året 2008

          2008Det är dax att börja "knyta ihop säcken".Här är mitt år i bilder

I
Januari fick jag för mej att jag skulle färga garn....så det blir så där vackert som man ser på andras bloggar. Slutade i katastrof. Det var färdigtovat innan jag ens börjat nysta upp det. Februari är en bra månad. Solen börjar titta fram igen och Fåröbanan är plogad, så man kan promenera på den. Nu bor jag inte kvar i stan längre. Det blir att hitta en annan promenadslinga. Mars får representera ett av alla recept jag lägger ut på bloggen. Urgoda falska biskvier. I April har jag och pappa en deal varje år. Maj, för första gången i mitt liv hade jag på mej lösögonfransar. Vilket bängel innan dom var fastklistrade :-) Midsommar dagen då haglade det. Jajjemän, säkert 8 cm. I Juli äntligen kunde jag ta fram grillen och sitta på altanen i skuggan på kvällarna. Augusti hjälpte jag Åhlens att "stocka dell" i hyllorna. Under September fick vi veta att släkten ska utökas. Först ungen i familjen på 35 år!!! Oktober blev en lugn månad och stickningen tog fart. Sigge Skogshuggare berättar om en arbetsdag. November, Morfars receptbok hittas och jag skriver av hela och ger bort exemplar i julklapp. December......paketleken.

Allt det här hade jag aldrig kommit ihåg om jag inte haft en blogg :-)

Hur går det med stickningarna?

Jodå..jag stickar. Har stickat sockar i julklapp till en del familjemedlemmar. Har glömt att ta kort på dom.....hallå, jag som tar hur mycket kort som helst med mobilen.... Men sen ungefär en månad tillbaka har jag fått ont i händerna. :-(
Så jag har dragit ner lite på stickningen för att vila händerna, samt vänta in ett besök på vårdcentralen i början av -09. Bara för att kolla upp så det inte är nått elände i fingrarna.

Annars så håller jag ochså på med en del saker till mitt kommande systerbarn. Det kommer jag inte att visa än. Nu har jag i alla fall officiellt fått klartecken att tillverka saker till "den"Fråga mej om allting. Oumbärlig handbok. Från år 1883.

           Oumbärlig handbok


Under julen fick jag en bok av mormor. Hon har fått den av sin mosters man Ingemar för länge sedan. Han jobbade i Stockholm för en flyttfirma - Frej.  Flyttfirman anlitades bara av "välbärgade hem". Som vid dom flesta flyttningar, så kastas en del saker bort. Den här boken skulle kastas. Ingemar fick den, i stället för att den skulle hamna på en soptipp.

Fråga mej om allting. Oumbärlig handbok för alla menniskor. Öfversättning och bearbetning från ett exemplar af engelska orginalets 812:te TUSENTAL med bidrag af flera svenska orginalförfattare af E. Hagdahl.

"Vill du modellera blommor, ställa till bak eller byk, skura golf, taga ut fläckar, färga hår, trä eller kläder, vill du lära dej arrangera sällskapsnöjen, anrätta en smaklig frukost, supé eller middag, bota hufudvärk, upprätta ditt testamente, gifta dej, korteligen ehvad du vill företaga eller anordna för hemmets nytta och trefnad, hoppas jag att du icke glömmer "fråga mej om all ting". "

En bok med massor av tips och råd. Jag kommer att skapa en ny kategori " Fråga mej om allting, från år 1883 " och blogga om dom här tipsen. Det blir en blogg minst en gång i veckan. Handboken är numrerad från 1 -2095. Den kommer att räcka ett tag framöver :-)

Funderar du över hur du ska konversera, så går det till så här:

"121. Conversation. Alla menniskor kunna prata, men endast högst få kunna föra en angenäm conversation. Härtill fordras i första rummet att tala tydligt och lagom fort och att lämpa rösten efter den persons hörsel, som man talar till. Naturligtvis bör man aldrig tala med munnen full eller sjelf skratta, då man omtalar någon rolig historia. Äfven böra öfverflödiga uttryck undvikas så mycket som möjligt."


Receptboken

recept

recept


När morfars receptbok hittades, så bestämde jag att skriva av den och ge alla i familjen ett exemplar av receptsamlingen i julklapp. Här är den. Det blev 28 sidor med testrecept och färdiga recept. Har skrivit av precis som han har skrivit. Alla stavfel och förkortningar finns med.

Än så länge har jag bara hunnit baka ett recept av den - Mandelyllisar. Det  kommer mer så småningom.

Från julen inne boijn

           jul


Då är julen över.....Tomten kom i år ochså fast vi alla sagt..."Kom ihåg, inga julklappar i år". Det tog som vanligt flera timmar att dela ut och öppna dom. Otraditioner har börjat användas i år. ..hänvisar till min förra blogg.. samt att mormor INTE rullade julpapper ?!?...samt att pappa INTE fick sin vanliga julklapp han fått i ca 30 år - en pälsmössa med långa öronlappar ?!? Massor med otraditioner alltså.
Det är pappas julgran på bilden. Han klädde den (nästan själv ) på julaftonsmorgonen.....som han alltid gjort :-) En tradition i alla fall.
Alla lampor fungerade i ljusslingan. Bingo!

Äter...

...fortfarande knäck och choklad...

En otradition har hänt!!!!!

           granen

Det har kommit till min kännedom att min morbror hämtat årets julgran UTAN MEJ. Vi ...alltså morbror OCH JAG hämtar alltid TILLSAMMANS en lagomt stor julgran till mormor. För att sprida lite julvärme och julstämning i hennes lägenhet.
Så är det allså inte i år ....nääähäää....?!  Han har hämtat den UTAN MEJ, alltså UTAN MEJ.


Nästa år kommer det att bli mycket trevligt att hämta en stämningshöjande julgran till mormor.

År 2009 strax före julafton då kommer morbror att hämta mej vid ytterdörren i en varm bil. Alla handtagen på bilen är smyckade med julgransglitter. I bilen spelas julmusik med Peter Jöback. I backspegeln hänger en liten julgran. Morbror öppnar bildörren och jag kliver in. Morbror kör oss till julgransstället. Medans jag sitter kvar i bilen hämtar morbror en spade och skottar en bred stig fram till den perfekta granen som jag pekar ut inifrån bilen. Morbror har med sig en hink sand som han strör ut på stigen han skottat fram.
Morbror kommer och öppnar dörren. Jag går fram till den perfekta granen. Under tiden hämtar morbor en såg i  bagageluckan. Jag håller fast toppen på den perfekta granen och morbror böjer sig ner och sågar av granen. Morbror bär granen till bilen och jag sätter mej i den varma bilen och hör Peter Jöback sjunga " Jul, Jul stråååålande jul..."
Morbror kör oss och den perfekta granen till mormor. I ytterdörren möter vi mormor. Hon ler och håller i en plåt med nygräddade pepparkakor.......

Men, va´är det hääääär för #§ ¤ -vla ugn

          limpa


Det är nått konstigt med den här ugnen. Limporna ska vara i ugnen ca 40 minuter. Efter 20 minuter började det dofta färdiggräddat i lägenheten. Gick in i köket och ser att limporna ser klara ut. MEN det är dom ju inte...det fattas 20 minuter. Ytan på limporna är mörka och blir mörkare. Jag väntar och väntar, men vill inte bränna dom. När det är ca 7 minuter kvar måste jag ta ut dom helt enkelt. Dom är supermörka ...( mycket mörkare i verkligheten än på bild), så jag tar ut dom. Det tar inte många sekunder så händer DET.  DET:et som ingen vill ser när man tar ut bröd från ugnen. Alla tre har en liten Alta Badia (skidbacke) nästan i mitten.

GOD JUL ugnen...GOD JUL!!

Lilla Julafton

          

Lilla Julafton idag i staaan. Vi åt god mat som syrran och hennes sambo catrat (?). Väldigt mycket mat, dom kommer säkert att äta någon dag till av det.
Dukningen gick i rött och vitt med mini-julstjärnor. Till efterrätt hjortron glass och hollänska frasiga rån.
Paketleken var riktigt städad i år. Alla fick minst en julklapp.

Stan          

Ingen lågkonjuktur i sikte. Påsar och paket. Barnvagnar över allt, där barnet knappt syntes bland paketen.


Hade  helt rätt. Ska man ut på stan i dagarna skulle man gjort det förra veckan. Hittade tillslut en parkering. Hur mycket folk som helst....det är ju bara torsdag mitt på dagen än.

Dagens:

  • Hämta ut julklappar på posten
  • Trängas på stan
  •  hej
  •  hallå?!
  •  ursäkta..!
  • ..........sen åker jag nog hem igen.

Tisdagstema: röd

           röd soffa

Åh, hej å hå...nu kommer det lite mer inredningsbilder från mitt hem. Tisdagstema idag är röd. Det mesta i mitt vardagsrum har den färgen.  Här är min röda soffa och tavla med röd/blåa damen ovanför. Julpyntet i år går i guldfärg. Det räcker med rött under resten av året.

Klockan är ca11:00 och kolla vad grynig bilden blir...det är så lite dagsljus ute nu.

Paket-leken

          paket

Till helgen är det Lilla Julafton med familjen. Höjdpunkten under kvällen är Paket-leken. Så här spelar vi den:

Regler:

1. Alla, köper / tillverkar / vinner-saker/ eller gör paket med hjälp av Skåp-och-låd-Tomten. För en summa på ca 25-50 kr...beroende på hur man själv tolkar regel nr 1.

2. Alla paketen läggs på ett stort bord. Tärning tas fram.

3. Tärningen går medsols. Slår man en sexa, så får man ta ett paket ur pakethögen. När alla paket är slut på bordet har alla olika många paket...( moster har nästan alla paket )

4. Nu tas en äggklocka fram. Klocka ställs på femton minuter.

5. Tärningen tas fram igen  och går medsols. Den som får en sexa nu fram tills klockan ringer. Får ta ett paket av någon annan. ( Mormor tar alla paket från höger. Sitt alltid på vänster sida om mormor)

6. När klockan ringer får du helt enkelt dom paket du har framför dej ( moster har inga ).

Stjärnbulla

           bulla

Så där...lagomt till att alla bullarna var gräddade, så kom tv-bilden tillbaka. Skidsändningarna är slut, men det är i alla fall curling på svt24. ....  :-)

Bullreceptet tog jag från mjölpåsens baksida Mixtrade lite och hade lite ca 1,0 dl grädde i smeten. Den blir som godare då.

Snö - igen

I natt har det verkligen snöat. Någonstans mellan 15-20 cm. Problem som snö orsakar:

Ingen tv. " Svag eller ingen signal" står det på tv. Idag är det skidor på tv fram till 16:00- tiden. Inget av det får jag se. Snön har tyngt ner någon kabel någonstans. Bor granne med vaktmästaren på området. Han säger att det det är NELAB´s kablar som fått stryk av snön.

Strömabrott. Halva kvarteret är utan ström och hos mej blinkar lysena lite då och då......hm

Har redan varit ute och skottat snö-eländet två gånger idag. Nu är det 0-gradigt, men det ska bli -16 inatt. Lika bra att få bort snön på uppfarten. Vill inte att det här fryser fast.


Nä, om man skulle ta och baka lite grann....innan strömmen far.

Kristall och knäck - check

          kristall och knäck

På julafton ska jag använda en ny parfym. Kristall eau de perfume från MAKE UP STORE.
Klarar Kristall en julafton bland alla glöggdoft, knäckätande och julgröt? Vet inte? Det måste jag testa. I den fina förpackningen följer det med ett halsband som man ska öppna och fukta en liten mjuk kula med parfymen. Sagt och gjort. Trädde på mej halsbandet och började laga lunch.

Till lunch åt jag BOB´s risgrynsgröt med mycket kanel ...tog lite extra kanel det är ju inte bara jag som äter risgrynsgröt med kanel om ca två veckor. Funkade bra än så länge..det finns än en vacker blomdoft runt mej :-)
Så kommer det stora testet. Hur fungerar Kristall i ett riktigt varmt kök med massor av juldofter samtigt?
Efter lunch började allt julbak. Mandellyllis ( mandel, apelsin) , Farmorskakor ( kardemumma ), Lingonsylt, och tillslut den söta doften av knäck. Nu är det toook varmt i köket. Två plattor är på, ugnen är supervarm och jag......det här är inte ofta ...svetttas.

Gör en liten 360 framför spisen och ta mej tusan...doftar det inte Kristall fortfarande :-)


Kristall - check!

Morfars recept - Mandelyllis

           Morfars recept

Här är första kakan som jag provat från morfars receptbok

"Mandellyills 10 öres      
                          

3 hg hyvlad mandel

1½ hg hackade apelsinskal

1½ hg hackade sukat

3 hg socker låses med vita  ca 2st .Doppas i choklad"


Precis så där står det i boken. Hur ska dom formas? Gradantal? Minuter i ugnen. Jag körde på känsla. Fick hålla på ganska länge med marängsmeten. Troligtvis är det för mycket socker eller för lite vita. Det kan ha varit ett testrecept. Vågade inte doppa dom i choklad. Dom skulle säkert ha smält bort av värmen. Ringlade i stället över smält choklad.

Dom blev goda i alla fall. Väldigt julig smak av mandel och apelsin.

Maräng ska gräddas på låg temperatur.  Det ska ochså
Farmors kakor, så jag bakade även dom. Hann dessutom koka julklapps-lingonsylt i förberedande syfte. Måste tömma frysen lite, så kommande bakverk ryms :-)

Lussikatter - check

           Saffran
Har rännt runt på stan hela dagen med ena syrran och först ikväll har jag börjat julbaket. Det blev en blandning av traditionella och otraditionella Lussikatter.
Tidigare i november köpte jag pepparkaksformar på Dollarstore. En stjärna och en klocka. Supersmidigt att bara trycka ut och ändå lite julkänsla över dom.
Tror att jag ska pröva någon gång att trycka ut vanliga bullar med stjärna. Om man viker degen med fyllningen en gång och sen trycker ut en stjärna. Fyllningen kanske flyter ut lite grann, men inte så mycket. Det borde vara enkelt och snabbt. Sånt gillar jag.

I morgon ska jag koka knäck - igen. Råkade äta upp allt förra gången. Dessutom ska jag baka ett recept från morfars receptbok.....ni aaaaannnar inte vad det är??!! Sååå spännade!

I startgroparna:

klaaara...
fääärdiga
.....julbaka!!!!Tisdagstema: uppmärksamhet

         
Jag har fått uppmärksamhet...trevlig sådan av
Sofie. Som av en händelse passar det in på dagens Tisdagstema .
Reglerna ser ut så här:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden

Nu skickar jag den inte till sju stycken, men däremot till fyra bloggare: Kicki, Tallbodan, Little purl of the Orient (hon kan nog inte svenska :-)..hon är värd den i alla fall) och Stick å brinn

Skid-stickning

tofflor

Skidor hela förmiddagen. Det gick ju superbra även om det inte blev seger. Hade över lite reggigarn och stickade dom här små tofflorna medans jag såg på tv.

Markus Fagervall vann...som väntat. Hade Jesper haft samma kvalitet dom sista tävlingarna som igår kväll,  hade nog han vunnit.

Glögg

          glögg å stickning

Två lagomt svåra saker att göra när man är förkyld. Dricka glögg och sticka sockar.

Vem vinner ikväll?

Jag håller på Markus Fagervall ! :-)

*dåijng*

..så slog förkylningen till.

Plåster på bilen

          plåster

Så där...då har bilen fått ett plåster på "det onda såret". Har lagat den idag. En pump, en rem och packningar....
Hade in bilen för en enkel reparation här i Piteå förra veckan. Fick ett hutlöst prisförslag som jag tackade nej till. Åkte till en annan verkstad där priset var mycket bättre. Fick veta av den duktiga bilmekanikern att den inte alls var något fel på pumpen, men att det läkte från en slang......
Jag höll på att bli lurad alltså....

Här är ett starta-eget-förslag till en någon som vill tjäna pengar på ett ärligt och snyggt sätt. Starta en "Tjejverkstad". En verkstad där tjejer får garanti att dom inte blir lurade när dom lämnar in bilen för reparation. Den verkstaden skulle ha hur mycket kunder som helt, eller hur!!??

SkalmanHittade den här hos
ISA

Mycket nu...

....men jag har i alla fall hunnit sticka ett till par Pocketbook-slippers...

Nu blir det glögg och lite tv innan sängen ropar på mej......

Tisdagstema: nära

         

Så där, nu kan jag lägga upp bilder igen. Här är mitt
bidrag, Nu är det NÄRA till 2009 och här är min kalender för det året.
Enkel svart och vit, storlek A5.

hm...

Blogg.se har gjort uppdateringar. Just nu kan jag inte ladda upp bilder på bloggen. Idag är Tisdagstema...det kanske funkar när jag kommer hem ikväll.