Lego-byggeFormgivare: Miranda, nästan 2 årI veckan åkte jag ner till Skellefteå. Miranda och jag byggde lite lego. Självklart byggde vi "favvisarna" Bamse och Laa-Laa med kompisar.
Jodå, lego rockar!

Gi-godis

gi-godisDet här är veckans bästa när man gi:ar. Choklad är gott och visst går det att äta 70% choklad, men där här är ju godare. Jag unnar mej en Twix en gång i veckan. Enligt boken "Gå ner i vikt med GI" skriven av
Ola Lauritzson, så har Twix ( Raider ) ett gi-värde på 45. Gi-värde utgår från 100 och lågt gi är såklart bra.
Här ligger godbitarna på ett fat köpt på Fia´s boda här i Piteå.

Nu blir det lite kaffe och choklaaaa :-)

Jävlar, punka!Så här var det:
Igår skulle jag bara åka iväg och köpa kaffefilter. Sätter mej i bilen och backar ut mot gatan. Känner ett motstånd i bilen. Fan, tänker jag nu har ett däck frusit fast. Går ut och tittar runt bilen. Nääädå, inte har däcket frusit fast, nejdå. Det är punka, alltså punka på däcket. Där kom första JÄVLAR! Nu är det ju inte direkt juli och plus 25 grader ute. Det är januari och - 18 grader ute. Jag går in ringer runt och beklagar mej...det haglar förslag på VAD jag ska GÖRA. Ok, fattar galoppen. Skiter i allt, ser på tv och går och lägger mej.

Imorse steg jag upp redan kl. 08:00. Där jag bor finns inget garage utan bilen står ute och jag använder såklart kupevärmare ( som alla andra).  Det här gör att bagageluckan har frusit fast med ett islager på ca 3 cm. Var är reserdäcket? Jo, i bagageluckan! Jag går ut kl 09:15 med varmvattenfylld Systempåse och börjar smälta permafrosten.Det blir några gånger in i köket byta till varmvatten, ut till bilen, in i köket, ut till bilen. Efter ca en timme kommer en hantverkare ut från grannen och erbjuder mej en värmepistol och granne lånar ut en sladd. Super. Ett stort steg framåt. Efter ytterligare en 30 minuter så får jag äntligen upp bagageluckan. Då har jag förfrysit fötterna och längst ut på fingertopparna. Tömmer bagaget och öppnar luckan till reserdäcket. Skruvar loss muttern över däcket och tar tag i däcket. Sitter som berget. Reserdäcket har frusit fast i botten på bagageluckan! Jävlar!
Jag går tillbaka till grannen med sladd och värmepistol och frågar om han kan hjälpa mej lyfta upp däcket ur bilen när han ätit lunch. Japp, svarar han. 
Nu är det kallt. In till lägenheten fram med fötterna, in i varmvatten och maaat. Superhungrig. När jag ätit klart ser jag grannen utanför vid min bil. Grannen får använda en kofot för att få loss reserdäcket. Ok, nu kommer nästa moment i det hela. Däck -jäveln ska av bilen. Jag hämtar den manuella domkraften, vrider på vredet och ingenting händer. Nääää, har man sett! Den har frusit ihop. Nu är jag less. Jag tar fyrkorset och slår loss isen från domkraften. Så! In med domkraften under bilen och jag börjar vrida med den manuella vridnyckeln/mutterlossaren. I det här skedet kommer en av grannkvinnorna över med lite moraliskt stöd. Tack för det. 
Det är för tjockt med snö på uppfarten, så jag kommer inte åt att vrida vredet. Jaha!  Fram med spaden och skrapar loss snö under bilen. Dessutom hämtar jag en skruvmejsel och använder den för att vrida vredet....sakta...sakta hissas bilen upp från marken. Jag lyckas sparka loss dom fyra muttrarna med mutterlossaren. Lyfter av det trekantiga däcket och lyfter på sommardäcket. Skruvar fast muttrarna och sparkar till några gånger på dom. Hissar sakta...sakta...ner bilen igen. Klart! Då kommer nästa moment. Att hitta ett däck. Jag hade fått tre förslag. Ett via Facebook, ett från servicemannen på boijn och ett via grannen som just var förbi. Hon och Facebook-tipset var samma förslag. In och ringer upp företaget.
- Hej det här är Mona N. Jag har punka och behöver ett nytt däck monterat på bilen.
- Vilken dimention är det på däcket?
- 155/13... tror jag det är!
- Få se. Det är ett sånt där populärt däck? Här ropar han till en kollega att går och titta efter om däcket finns hemma i lager. Kollegan kommer till baka och.... Vi har inga nya däck av den där modellen, men det finns kvar ett begagnat däck, Vill du ha det?
- Funkar däcket resten av säsongen, så tar jag det?
-Jodå, då blir det 150 kr. När kan du komma förbi:
- NU! Jag är där om 10 minuter.
In med reserdäcket i baksätet och järnet ( typ.. 50 km/tim...vet inte om muttrarna håller ) till däckfirman.

Jag parkerar utanför och går in i kontoret. Det kommer fram en kille och frågar om jag fått hjälp. samtidigt ser jag en man med mitt trasiga däck under armen utanför. Jo, jag tror det. Han går in i garaget och jag hör;
-Kenneth, det här däcket ska bytas till bla..bla...blaa...ett enormt arbetsljud i garaget. Hör ingenting! Jag går till Kenneth och tittar så klart på när han jobbar med däcket. Så sneglar han på mej och säger:
- Är inte du en mittefternamn´s flicka?
-Jo, det är jag?! Säger jag förvånat. Och vem är du?
- Det kan du ju fundera över, svarar han och ler.
Tillslut berättar han att han jobbat på en bensinstation några hundra meter från där jag växte upp i boijn. Bensinstation lades ner 1988. När han berättat det. Självklart kände jag igen honom då. Dit fick man springa och handla mat och köpa fredagsgodis. Och givetvis pumpa cykeldäcken på sommaren.
Så tog han det nya däcket under armen och skruvade fast det med lufttryckspistolen. Fort var det gjort!
In till kontoret igen och fram med plånboken. Där satt Direktören. När jag betalat talade jag om rekomendationerna som jag fick om hans företag. Med mej hem hade jag: Ett nytt däck, en is-skrapa, två kundvagnsnycklar och allt för 150 kr.

Äntligen! Allt klart! 


Så där, det var tre "onda" saker.  Arbetslös, influensa och punka på bilen!

...och var köpte jag det nya däcket? Jo, här: AE-däckcenter


Dagens motgångar:

- vaknade kl 11:00 (!) Hoppsan! Tappade halva dagen, även om det var skönt att sova.
- lagade fjällröding till lunch kl 14:30 ( jaaaa, lunchen blir lite förskjuten när man sover länge ). Dumt av mej. Jag är ju lite förkyld. Kände inte smaken på den, säkert, goda fjällrödingen.
- slår på tv:n och där står det " ingen, eller svag signal". Ringer till Tele2, får veta och någon har plogat sönder ett elskåp här i byn. Ikväll är det handboll på tv. Tack för det.


Jaha, det var väl dagens klagolista!

UPPDATERING: PUNKA PÅ BILEN!


Tarot

     tarot, tarotstjärna


Nu är det bara Mona-gnäll och näsdukar ...huvva. Inte heller har jag hunnit lägga någon årsstjärna på mej själv. Sååå, fram med tarotleken.
Stjärnan är lagd och det blir ett lungt år. Närmast i framtiden är Magikern. Bara börja använda mina "verktyg". Flera vila-kort kom upp. Helt, ok! Behöver faktiskt sova...ska nog sova lite längre än till kl 08:00 i alla fall :-) Flera sociala-kort kom ochså upp. Visst! Kom förbi alla som vill, här finns kaffe och kaka...vänta bara tills förkylningen är borta... har ni festinbjudningar, så är det heelt ok att skicka dom redan nu :-) Annars verkar det mesta handla om hemmet och släkten och det lär det absolut göra.

Ett lungt år, det förtjänar jag!

Baconlindad kyckling

      


Som av en lite händelse så fortsätter mattemat på bloggen. Dagens middag: baconlindad kyckling på bulgurbädd (!)
Det blev både middag ikväll och lunch till imorgon.

1 kycklingfilé delad i mitten ( den var ganska stor )
salt och peppar
linda in varje bit med två baconskivor...ska det va, så ska det va!
Bryn bitarna i lite smör och olja...jag tog olja från burken med soltorkade tomater.
Sänk värmen och efterstek bitarna till dom är klara, ca 12-15 minuter

Under tiden kokar du bulgur - fullkorn, och hackar/kokar grönsaker.
Till det hade jag en röra på

2 finhackade soltorkade tomater och 2 msk cremefraiche och en nypa flingsalt.


Någorlunda gi, skulle jag tro :-) Gott var det i alla fall.Här är

    


Har försökt locka med folk på after work...tyvärr. ingen nappade. Såååå, då gör man sin egen after work, eller hur!!!!


Min egen räk- och bulgursallad :

1 näve roccula sallad
½ gurka, skalad och skivad i bitar
½ gul paparika, tärnad
½ röd paprika, tärnad
6 st coctailtomater, skär i kvartar (!)
ca 1,5 dl tinade räkor
ca 2 msk solroskärnor
blanda först ihop det här och koka under tiden bulguren
ca 3 dl färdigkokt fullkornsbulgur. Blanda den varma bulguren i salladen.

flingsalt, citronpeppar, några skvättar limesaft.

Till det har jag den superenkla
Pestosåsen:
3 msk cremefraiche
1 tsk grön pesto
flingsalt

Gott!!!!

Sockerkaka till Miranda

     laktosfri

Förmiddagen spenderades på Arbesförmedlingen, info för nyinskrivna. Varje torsdag har dom den informationen. Jag trodde att jag skulle vara ensam, eller max 5 stycken. Vi var 30 personer på den infon, en vanlig vecka mitt i vintern????? Undar om det är ungefär lika många varje vecka?! Huvva!

På eftermiddagen har jag ialla fall hunnit baka bullar och sockerkaka till lilla Miranda, laktosfria såklart! Sockerkaksformarna hittade jag på
Åhlens. Formarna är gjorda i papp och klarar 230 grader. Det doftade faktiskt lite bränt papper efter ett tag. Smaken är i alla fall ok. Jag använde Valios mjölk ( till bullarna ) och Valios smör.


Sockerkaka:
3 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vanlijpulver
75 gram smält smör
1 dl vatten
3 dl vetemjöl.

Jag använde två pappformar 175 grader i ca 30 minuter, eller tills dom är klara.


Det här är inte normalt!!!

       


Andra gången den här vintern som jag skottar av altantaket, eller drar av snön. Huvvajobbigt. Först måste jag skotta en gång, så jag kommer åt ena sidan på altantaket. Sen dra bort snön och såklart skotta bort det jag fått ner på marken. Snön har drevat ordentligt på det bortersta hörnet på altantaket. När jag stog på stegen och tittade ner hade jag en kronolin av snö runt mej. Fy farao va´mycke´snö! Uppskattar att jag skottade bort 1,5 kubik snö.
Det här är inte normalt.

Sockträsket

   

...så där, då är jag tillbaka i sockträsket. Antar att det blir några sockar här framöver :-)

En kväll i Skellefteå

    På fredagkväll blev jag bjuden på
revy i Skellefteå. Det var riktigt roligt, även om jag inte sett dom tidigare revyerna. Bäst under hela föreställningen var karaktären Gunder och utöver det scenerna från AIK´s match i " ladan". Väldigt underhållande!!! Skådespelaren som spelade Gunder var med i nästan alla scener. Vilket jobb han gjorde under kvällen.  Det är extraföreställningar i februari. Har ni möjlighet, så åk iväg och titta på revyn!!

Från mina kollegor

        Tomas Sabo

I fredags var det min sista dag på Swedbank. Mitt vikariat gick ut . Efter nästa fem år på banken, på olika avdelningar, var det dax att logga ut och ta ut kortet ur datorn. Mina snälla kollegor på avdelningen bjöd mej på lunch på Furuborg och på eftermiddagsfikat fick jag den här fina berlocken. En ängel på en stjärna. Så fin! Den är redan fastlänkad på mitt Thomas Saboarmband.
Tusen tack till mina kollegor!

Då bär det iväg, förhoppningsvis mot nya äventyr. I morgonbitti vet jag ialla fall vad jag gör. Inskrivning på arbetsförmedlingen.
Personlighetstest

Din personlighetstyp:
Populära och känsliga, med enastående social kompetens. Utåtriktade och empatiska. Uppriktiga och ärliga i sin strävan att förstå hur andra mår. Tycker i allmänhet inte om att vara ensamma. Ser allt ur ett mänskligt perspektiv och ogillar objektiv analys. Mycket framgångsrika i att hantera relationsproblem och att leda debatter. Vill vara till nytta för andra och sätter troligen andras väl före sitt eget.


Karriärer som skulle kunna passa dig:
Lärare, konsulter, psykologer, socialarbetare, personalvetare, präster, affärsbiträden, säljare, HR-personal, direktörer,eventkoordinatorer,politiker,diplomater,skribenter,skådespelare,designers,hemmafruar/hemmamän, musiker.


Jaaaha?! Stämmer det här in på mej?  Leda debatter!? En del yrken i Karriärdelen kan jag förstå..ok, musiker hoppar jag över :-) .....men annars, så visst.

Jag blir arbetslös på måndag då kan jag gärna börja jobba som direktör eller diplomat! *tummen upp*

Testet hittar du
här!


Kycklinglasagne med paprika - keso som blev:

                giDen här var en riktig höjdare. Fick improviserat lite med ingredienserna, men det brukar funka ändå:

Orginalrecept ser ut så här ( 4 port) :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gr kycklingfärs
500 gr keso naturell
2 dl hett vatten
½ buljongtärning ( kyckling)
1 burk rostad paprika ca 160 gr
12 fullkornslasagneplattor
salt och peppar
2 dl riven ost.
Ugnen 200 grader i 30 minuter.

Jag gjorde för 2-3 portioner och böt ut kycklingen mot köttfärs. Den rostade paprikan blev ajvar på burk, åsså använde jag bara 4 plattor pasta och lagom med ost på toppen.

Det blev faktiskt 4 stjärnor för den här. Nästa gång ska jag använda mer kryddor och lite mindre vatten. Då blir det 5 stjärnor. Vet inte hur mycket gi det här blev, men gott var det i alla fall.
Testa gärna!

Buzzador och Cliniderm by ACO

      


Ett paket från
Buzzador kom förra veckan. Den här gången med produkter från Cliniderm by ACO. Jag har tidigare testat en av produkterna i den här serien och den fick INTE bra betyg. Testade den på några av familjemedlemmarna och det började klia och några fick rodnader på huden. Hur är det med dom här produkterna? Jag har provat Cleansing milk Ultra Soft i några dagar och än så länge är den bra. Det står Ultra Soft  och visst blir huden mjuk av den, men ändå svider det lite grann i ansiktet när jag använder den...hm.. Den har en svag lagom parfymdoft.
Age Delay Serum är tunn och dryg i konsistensen. Den lämnar kvar en liten hinna på huden och kanske ska det vara så. Parymfri. Sist ut ,och bäst i mitt tycke, Active Protecton Day crem. Mjuk och skön och faktiskt ochså dry i konsistensen. Den sjunker ner i huden och huden känns sval. Den har en svag fräsch parfymdoft. Dom här ger jag betyg:
Cleansing milk Ultra Soft 3:a
Age Delay Serum 2:a
Active Protecton Day crem 4:a

Cliniderm by ACO finns på Apoteken.

Lax och fullkornspasta

       

Gårdagens lunch:
Lax med fullkornspasta citron/dillröra

Sjud laxen tills den är klart ( helt enkelt ), koka pastan och rör ihop 1,5 msk cremefraiche, lite citronsaft och lite dill på burk. Åsså en massa grönsaker. Klart!Vinter ute, hopp inne

Passar på att ta lite vinterbilder mellan skidtävlingarna på tv. En snötung hallonkvist, pilträdet som står utanför köksfönstret, hjärtat bredvid ytterdörren och kallan i köksfönstret som visar att vårvintern snart är här. Det finns hopp. I dag kommer ännu ett snöoväder in över norrbotten...hm... det blir nog ingen trettondagsblida i år heller. Bara kyla. Kanske solen börjar titta fram efter helgen. Dagarna börjar bli lite, lite längre. Varmt inne i alla fall och spännande skidtävlingar på tv. Man kan ha det sämre :-)

Tävling hos Daisy Beauty

Jag får inte tävla ( släktskapet sätter ett litet hinder), men DU får tävla om det här

Bra matbloggar?

Vilka bra matbloggar...inte bara GI..följer du?


Broccoligratäng med fetaost och räkor...som blev:

        GI

I höstas köpte jag boken " Klaras goda GI-dagar". Finns massor av recept i boken och hon har gjort en 6 veckors recept-dagbok om man vill följa den. Fina bilder och enkelt att laga. Igår hittade jag hennes blogg.
Klaras hälso-blogg.
Ibland har man inte just dom ingredienser som står i recepten hemma. Då får man improvisera, eller hur? Den här finns på sidan 32 i boken och här är min variant:

Grönsaksomelett med räkor:

ca 1,5 dl frysta grönsaker (förväll dom)
1 ägg
ca 2 msk cremefraiche
1 msk ost (som var över i kylen)
salt och peppar.
Vispa ägget och blanda i cremefraiche, ost och kryddor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast liten skål och häll över äggstanningen. In i ugnen 225 grader ca 15 minuter.

Ca 1 dl räkor
grönsaker
och lite dressing som blev över från igår ( creme fraiche och röd pesto )

Egentligen tycker jag inte om omelett, med hade ett ägg över i kylen. Faktiskt riktigt gott! Den här rätten kommer jag att göra fler gånger.

Ett sundare 2011 med GI

       

Som vanligt varje nyår  knackar Sundheten på dörren och vill absolut vara med på listan för Nyårslöften. Inga undantag i  år heller. Nu börjar mina matbloggar om. Inga strikta regler, inga kg / veckan, det blir som jag brukar göra varje år, helt enkelt, det som försvinner...försvinner tills jag är nöjd :-)

Först ut en Tomat och räksoppa. Förra veckan tinade jag av frysen och hittade en halv påse räkor. Det blir några måltider för att äta upp dom :-)

Tomat och räksoppa:
1 paket passerade tomater
1 tsk lökpulver ( hade slut vanlig lök )
en dutt sambal
salt.
Det fick sjuda ihop ca 15 minuter.

ca 1 dl räkor
2 msk röra av cremefraiche och 1 tsk röd pesto.

Enkel och god rätt. Till mellanmål, ett äpple.God fortsättning!
Det blev en kväll framför tv:n på nyårsafton. Lagade en laxrätt till middag.

Den "gamla vanliga" pestolaxen
1  laxbit
1 tsk grön pesto
lagom med ost

salta laxen och bred på dom andra ingredienserna.

Rotgrönsaker i ugn

2 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 gul lök

skala och skär grönsakerna i grova bitar. Ringla olivolja  på grönsakerna och strö över flingsalt och rosmarin.

Räkröra

ca 1 dl räkor
ca ½ burk cremefraiche
lagomt med dill
lite salt

hacka räkorna och blanda ingredienserna.

Grönsakerna fick vara i ugnen ca 40 minuter i 200 grader, när det var kvar ca 20 minuter satte jag in laxen i ugnen bredvid grönsakerna ( i en egen form ). Till rätten drack jag av vinet som jag fick i födelsedagspresent av vänninorna. Riktigt gott!
Det blev en lugn och skön kväll. Tidigare under dagen fick jag ett sista ryck för året och storstädade min lägenhet. Tog till och med ner gardinerna och tvättade dom. Man får passa på när ett sånt ryck kommer, det kan dröja länge till nästa gång :-)
Jag har varit ganska trött den sista tiden och sov hela 10 timmar i natt. Tack för det! Nu önskar jag er en god forsättning på det nya året.