1

Lego-byggeFormgivare: Miranda, nästan 2 årI veckan åkte jag ner till Skellefteå. Miranda och jag byggde lite lego. Självklart byggde vi "favvisarna" Bamse och Laa-Laa med kompisar.
Jodå, lego rockar!
0

Gi-godis

gi-godisDet här är veckans bästa när man gi:ar. Choklad är gott och visst går det att äta 70% choklad, men där här är ju godare. Jag unnar mej en Twix en gång i veckan. Enligt boken "Gå ner i vikt med GI" skriven av Ola Lauritzson, så har Twix ( Raider ) ett gi-värde på 45. Gi-värde utgår från 100 och lågt gi är såklart bra.
Här ligger godbitarna på ett fat köpt på Fia´s boda här i Piteå.

Nu blir det lite kaffe och choklaaaa :-)
6

Jävlar, punka!Så här var det:
Igår skulle jag bara åka iväg och köpa kaffefilter. Sätter mej i bilen och backar ut mot gatan. Känner ett motstånd i bilen. Fan, tänker jag nu har ett däck frusit fast. Går ut och tittar runt bilen. Nääädå, inte har däcket frusit fast, nejdå. Det är punka, alltså punka på däcket. Där kom första JÄVLAR! Nu är det ju inte direkt juli och plus 25 grader ute. Det är januari och - 18 grader ute. Jag går in ringer runt och beklagar mej...det haglar förslag på VAD jag ska GÖRA. Ok, fattar galoppen. Skiter i allt, ser på tv och går och lägger mej.

Imorse steg jag upp redan kl. 08:00. Där jag bor finns inget garage utan bilen står ute och jag använder såklart kupevärmare ( som alla andra).  Det här gör att bagageluckan har frusit fast med ett islager på ca 3 cm. Var är reserdäcket? Jo, i bagageluckan! Jag går ut kl 09:15 med varmvattenfylld Systempåse och börjar smälta permafrosten.Det blir några gånger in i köket byta till varmvatten, ut till bilen, in i köket, ut till bilen. Efter ca en timme kommer en hantverkare ut från grannen och erbjuder mej en värmepistol och granne lånar ut en sladd. Super. Ett stort steg framåt. Efter ytterligare en 30 minuter så får jag äntligen upp bagageluckan. Då har jag förfrysit fötterna och längst ut på fingertopparna. Tömmer bagaget och öppnar luckan till reserdäcket. Skruvar loss muttern över däcket och tar tag i däcket. Sitter som berget. Reserdäcket har frusit fast i botten på bagageluckan! Jävlar!
Jag går tillbaka till grannen med sladd och värmepistol och frågar om han kan hjälpa mej lyfta upp däcket ur bilen när han ätit lunch. Japp, svarar han. 
Nu är det kallt. In till lägenheten fram med fötterna, in i varmvatten och maaat. Superhungrig. När jag ätit klart ser jag grannen utanför vid min bil. Grannen får använda en kofot för att få loss reserdäcket. Ok, nu kommer nästa moment i det hela. Däck -jäveln ska av bilen. Jag hämtar den manuella domkraften, vrider på vredet och ingenting händer. Nääää, har man sett! Den har frusit ihop. Nu är jag less. Jag tar fyrkorset och slår loss isen från domkraften. Så! In med domkraften under bilen och jag börjar vrida med den manuella vridnyckeln/mutterlossaren. I det här skedet kommer en av grannkvinnorna över med lite moraliskt stöd. Tack för det. 
Det är för tjockt med snö på uppfarten, så jag kommer inte åt att vrida vredet. Jaha!  Fram med spaden och skrapar loss snö under bilen. Dessutom hämtar jag en skruvmejsel och använder den för att vrida vredet....sakta...sakta hissas bilen upp från marken. Jag lyckas sparka loss dom fyra muttrarna med mutterlossaren. Lyfter av det trekantiga däcket och lyfter på sommardäcket. Skruvar fast muttrarna och sparkar till några gånger på dom. Hissar sakta...sakta...ner bilen igen. Klart! Då kommer nästa moment. Att hitta ett däck. Jag hade fått tre förslag. Ett via Facebook, ett från servicemannen på boijn och ett via grannen som just var förbi. Hon och Facebook-tipset var samma förslag. In och ringer upp företaget.
- Hej det här är Mona N. Jag har punka och behöver ett nytt däck monterat på bilen.
- Vilken dimention är det på däcket?
- 155/13... tror jag det är!
- Få se. Det är ett sånt där populärt däck? Här ropar han till en kollega att går och titta efter om däcket finns hemma i lager. Kollegan kommer till baka och.... Vi har inga nya däck av den där modellen, men det finns kvar ett begagnat däck, Vill du ha det?
- Funkar däcket resten av säsongen, så tar jag det?
-Jodå, då blir det 150 kr. När kan du komma förbi:
- NU! Jag är där om 10 minuter.
In med reserdäcket i baksätet och järnet ( typ.. 50 km/tim...vet inte om muttrarna håller ) till däckfirman.

Jag parkerar utanför och går in i kontoret. Det kommer fram en kille och frågar om jag fått hjälp. samtidigt ser jag en man med mitt trasiga däck under armen utanför. Jo, jag tror det. Han går in i garaget och jag hör;
-Kenneth, det här däcket ska bytas till bla..bla...blaa...ett enormt arbetsljud i garaget. Hör ingenting! Jag går till Kenneth och tittar så klart på när han jobbar med däcket. Så sneglar han på mej och säger:
- Är inte du en mittefternamn´s flicka?
-Jo, det är jag?! Säger jag förvånat. Och vem är du?
- Det kan du ju fundera över, svarar han och ler.
Tillslut berättar han att han jobbat på en bensinstation några hundra meter från där jag växte upp i boijn. Bensinstation lades ner 1988. När han berättat det. Självklart kände jag igen honom då. Dit fick man springa och handla mat och köpa fredagsgodis. Och givetvis pumpa cykeldäcken på sommaren.
Så tog han det nya däcket under armen och skruvade fast det med lufttryckspistolen. Fort var det gjort!
In till kontoret igen och fram med plånboken. Där satt Direktören. När jag betalat talade jag om rekomendationerna som jag fick om hans företag. Med mej hem hade jag: Ett nytt däck, en is-skrapa, två kundvagnsnycklar och allt för 150 kr.

Äntligen! Allt klart! 


Så där, det var tre "onda" saker.  Arbetslös, influensa och punka på bilen!

...och var köpte jag det nya däcket? Jo, här: AE-däckcenter