0

Min farmors receptbok från 1929

      






             recept

1929 var farmor 14 år och efter Folkskolan gick hon minst en termin på Gunnarns köksskola. Dom lärde sig laga mat och baka. 
Farmor förde anteckningar på det dom lagade. Första datumet är den 10/10 1929 och sista datumet som jag hittar i boken är  den 9/11 1929, men anteckningarna fortsätter ca 1/3 av boken efter det.

Kosten är varierad med kött, fisk och mycket grönsaker. Puddingar av olika slag och soppor " tränade" dom mycket på :-)

Grönsakssoppa med mjölk
5 morötter, 3 palsternackor, 2 små lökar, 1 msk margarin, ärtpuré, 1 liter mjölk, 3 msk mjöl, salt, socker, vatten.
I soppskålen 1 äggula, 1 dl grädde.


Ugnspannkaka med lingonsylt
4,5 kkp mjöl, 1,5 msk socker, 1,5 tsk salt, 2 ägg, 1,5 liter mjölk
Till servering: 1,5 kkp lingon

        

Middag den 16 oktober
Kroppkakor
2 liter potatis, vatten 0,5 msk salt, 1,5 msk socker, 4 hg vetemjöl, 3,5 hg fläsk, 3 lökar, vitpeppar.
Till kokning vatten, salt.
Till sås fläskflott ( om jag läser rätt ), 3 msk mjöl, 3-4 kkp spad, salt,socker

Kallredd blåbärskräm
2,5 kkp blåbärskompott, vatten, 0,5 kkp socker, 1 kkp potatismjöl.

Kroppkakor 3,02
Blåbärskräm 1,30
Bröd och XXkött 0,75
För 15 personer 5,19
För 1 person 0,34 öre

        

Drömkaka!
2 kkp mjöl, 0,5 tsk kanel, 1,75 kkp socker, 1 kkp mjölk, 1 ägg, 0,25 tsk nejlikor, 0,5 tsk bikarbonat, 1msk smör.

Tider för kokning eller i ugnen finns inte nedskrivet....men har man lagat mat och bakat endel, så har man koll på läget :-)

Kommentera här: