1

Åkerbärsbarnen

Igår under intervjuen om min stickning kom vi in på föreningen Åkerbärsbarnen.

Ska berätta lite om den föreningen. Den startades av några kvinnor i Älvsbyn 1993. Syftet med föreningen var att låta barn som lever i dålig förorenad miljö komma till byn under en vecka för att bo här och leka samt andas frisk luft.  Det var lite svårt att få tag i hem för barnen under den här veckan. Då fanns det en annan lösning. En kvinna  som är Frälsningssoldat i Luleå ordnade ett kollo för barn en gång om år. Föreningen skänkte pengar till henne istället, så hon skulle ha möjlighet att fortsätta sin verksamhet. Den kvinna var helt otrolig. Hon fixade visum, buss, boende, mat och aktiviteter till alla barnen. Hon följde med och hämtade barnen som bodde på ett barnhem i Lettland.
För något år sedan orkade kvinnan inte längre jobba med sin ideela verksamhet....då hade hon varit pensionär ett bra tag. Stadgarna gjordes om och nu hjälper föreningen andra ideela verksamheter eller barn som behöver finansiell hjälp. Ifjol fick Kvinnojouren ett bidrag.

En gång om året - Knalledagen i Älvsbyn. Knalledagen är alltid den första fredagen i Julimånad. Samlar föreningen in pengar genom försäljning av sekunda Polarbröd och en loppmarknad. Det är till den här loppmarknaden jag stickar alla sockar. Dom ska säljas där. Vi brukar få in några tusenlappar på loppmarknaden och mer på försäljningen av Polarbröd. Superkul. Det är en liten styrelse som fixar allt, sen har vi ett antal medlemmar som bara betalar sin årsavgift (75kr) och det är helt ok. Alla bidrag är välkomna. Det här är en förening där man inte behöver sitta med i styrelsen bara för att man är medlem.

Så, nu har jag berättat om den lilla, men värdefulla föreningen som faktiskt firar 15 år i år.

Kommentarer:

1 Åsa O:

skriven

Hm jag behöver nog ett inbetalningskort då mitt har liksom ops råkat fara bort.

Kommentera här: