1

en frukt

                  image712
Har provat ett frukt - Sharonfrukt. Kanske lät jag den mogna för mycket i fruktskålen. Den smakade väldigt sött...väldigt sött. Hade ingen direkt egen smak ....nästan bara sockervatten i den.

Livsmedelssverige:
Sharon/Persimon/Kaki

Diospyros kaki

Kaki, eller persimon, är ett lövfällande träd som ursprungligen kommer från Ostasien, troligen Kina eller Japan. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Från Ostasien fördes kaki till Frankrike omkring 1840 och har nu spritt sig till övriga länder kring Medelhavet och till Californien. Idag odlas kaki över hela världen, där klimatet är tillräckligt milt.

Kakifrukter påminner till utseendet om en tomat, men skiljer sig genom de fyra stora foderbladen. Färgen kan vara gul- eller rödorange. Frukten är indelad i upp till åtta rum. skal och fruktkött har samma färg. När frukten är fullmogen är köttet genomskinligt och har mjuk nästan flytande konsistens. Smaken är söt. De flesta typer är kärnfria. Kaki innehåller i omoget tillstånd stora mängder garvsyra som ger en sträv bitter smak. Garvsyran bryts ned under mognaden. Dessa frukter går därför inte att äta innan de är helt mogna och mjuka.

Sharonfrukter är kakifrukter som vidareförädlats i Israel. Dessa frukter saknar bitterämnen och kan ätas direkt efter skörd då de fortfarande är hårda. Smaken är söt och fyllig. Ibland skiftar fruktköttet i brunt på grund av sockerutfällningar i frukten. Dessa försämrar dock inte kvaliteten på frukten

Kommentarer:

1 Gela:

skriven

Jag älskar sharkonfrukter. Lite söta, men får mig att tro att de är bättre att äta än godis när man är sugen på något gott, men jag vet inte hur det är med det.

Kommentera här: