0

ny krydda

                      image688

Igår rekommenderade några arbetskamrater muskotnöt till pastan.  Köpt en av märket "Spize" som har en kvarn i korken. Ganska snygg form på kryddburken. Den kan man nog återanvända till andra kryddor.

Wikipedia:

Muskot (Myristica fragrans), muskotnöt och muskotblomma - kommer från muskotträdet vars hemland är Bandaöarna bland Moluckerna (tidigare Kryddöarna) i Indonesien.

Muskotträd odlas också på andra öar där samt i Sydamerika och i Västindien främst på Grenada där det är den viktigaste exportvaran tillsammans med bananer och kakao. Muskotträdet är 10-20 meter högt, ständigt grönt och med mörkgröna ovala blad och klasar av små gula konvaljlika blommor.

Muskot är en fin mild, men starkt aromatisk krydda som ska användas med måtta så att den inte dominerar. Muskotnöten rives direkt över den maträtt som skall kryddas. Muskot används med fördel i olika potatisrätter såsom potatismos och stuvad potatis eller till andra grönsaker, kokt eller stuvad vit- eller blomkål, spenat och i ägg- och osträtter. Béchamelsås smaksatt med muskot kan användas till lasagne.

Kommentera här: