0

julbaket har börjat

julbaket har börjat

Nu har julbaket börjat. Först ut är Mjukpepparkaka och en nykomling Saffransskorpor.
Mjukpepparkakans recept är från Sju sorters kakor,men med en liten knorr. Jag har bytt ut gräddfil mot vanlig fil och det är bara 1 tsk ingefära och 1 tsk nejlika. Tycker att det kan bli lite för starkt annars.

Storjägarn´s Mjukpepparkaka
100 gr smör

2 ägg

2 1/4 dl socker

1½ dl fil

1 tsk ingefära

1 tsk nejlika

2 tsk kanel

2 3/4 vetemjöl

2 tsk bakpulver


Smörj en avlång form. Smöra och bröa den.Smält smöret,vispa ägg och socker proöst. Tillsätt dom torra varorna och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen i 45minuter i 200 grader.

Skorporna är en favorit på Swedbank TM Piteå.

Saffransskorpor
100gr smör
1 paket saffran
3/4 dl hackad mandel
2 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Smält smöret och lös upp saffranet i smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt resten av ingredienserna. Dela degen i tre delar. Rulla till längder och lägg på en plåt med bakpapper. Platta till lite grann. Grädda i mitten av ungnen 200gr 10min. Sänk till 175 gr,skär längderna i avlånga sneda bitar. Rosta på var sida i 5 minuter. Slå av ungsvärmen. Torka skorporna med luckan på glänt.

På en timme har jag redan ätit tre skorpor och en bit mjukpepparkaka  :-)

I morgon fortsätter julbaket.....

Kommentera här: